Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди вярващи посрещнаха Великден в православните храмове в цялата страна

| обновено на 12.04.15 в 12:55
Снимка: БГНЕС

Стотици варненци, гости на града и румънски туристи се събраха в катедралния храм "Свето Успение Богородично" в морската столица, за да съпреживеят заедно радостта от Христовото Възкресение. На площада пред храма хората запалиха свещи от Благодатния огън. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан призова всички да се обичаме, защото Бог е любов:

Ако сме се потопили в житейски дела и сме им отдали сърцето си, то не усеща напълно радостта, особено ако у нас има неприязън или още по-лошо - вражда към ближните. Ако ги осъждаме и се превъзнасяме над тях, ние не можем да се радваме на срещата с възкръсналия Господ. Ние вярваме, че любовта никога няма да умре, а винаги ще живее, защото тя е душата на доброто, а любовта е Бог, любовта е Божият син, възкръснал от мъртвите. Любовта не може да бъде погребана никога. В гроба на смъртта не може да изтлее.

Във всички православни храмове на Смолянската духовна околия беше внесена частица от Благодатния огън. Стотици миряни и богомолци със свещи в ръце се събраха пред катедралния храм „Свети Висарион Смоленски“ в очакване на великото тайнство Възкресение, което обяви Архимандрит Висарион.

В русенските православни храмове се събраха хиляди християни, за да посрещнат заедно Възкресение Христово и да се поздравят за Празника на празниците. Тази нощ Русе беше огрян от светлината на хилядите свещи, които християните запалиха в очакване на възкресението. Още в първите минути на неделния ден, след като прочетоха частта от Евангелието, посветена на победата над смъртта. Свещениците поздравиха народа с "Христос Воскресе". В Русе Благодатният огън беше донесен от Румъния. Делегацията на Русенската митрополия го пренесе през Дунав мост, а от границата свещеници от Варна, Бяла, Попово, Разград и Тутракан се погрижиха той да бъде преразпределен и за техните епархии. На Великден в русенското село Тетово младежи ще засадят 50 дръвчета, които ще поставят началото на нова гора на мястото на старо сечище. Фиданките акация са дарени от ротарианците д-р Андреас Нобие и Карен Тадевосян, като до края на годината ще бъдат засадени още 110 дръвчета.

Малко преди полунощ, хиляди жители и на Пазарджик се стекоха пред храмовете в града, за да си вземат от пасхалния огън и да се поздравят с Възкресението на Христос. Точно в полунощ, минути след Кръстната процесия, църковните камбани възвестиха Възкресението на Христос - най-великото събитие в християнската история и най-почитания празник - празник на празниците и тържество на тържеството.

Пловдивският митрополит Николай ще оглави богослужението за Второто Възкресение в храма  „Света Марина”, по време на което се чете Светото Евангелие на различни езици. По традиция след богослужението той ще отправи Възкресен поздрав и ще раздаде на миряните червени великденски яйца. Пловдивската община организира Великденско утро за децата и техните родители. Ще има конкурси за „Най-здраво“ и „Най-красиво яйце“, както и много забавни игри за малчуганите. Всички присъстващи на празника ще могат да опитат и от най-дългия козунак.

В петте църкви във Враца хиляди посрещнаха Възкресение Христово. Врачанският митрополит Калиник благослови събралото се множество в катедралния храм "Свети 12 апостоли". Общата радост на свещенослужителите и Божия народ прозвуча единогласно в най-важното пасхално песнопение: "Христос Воскресе из мертвих". Христовото Възкресение е живата ни вяра и нашата светла спасителна надежда за духовното ни развитие - са думи от пасхалния благослов на Врачанския митрополит Калиник. За Великден хората в храма споделиха:

Великден за мен е възможност за едно духовно пречистване и осмисляне на житейския път.
Един празник най-вече на духа. Ден, в който се събираме, за да си кажем хубави думи, да си пожелаем здраве и да благодарим на Бог.
Това са много светли празници. Каквото и да се направи в тях, то е хубаво, така че да празнуваме всички заедно.

Най-светлият християнски празник изпълни и трите ямболски църкви с миряни. Великденска Света литургия беше отслужена днес и в много от храмовете по селата. От сутринта в двора на църквата "Свети Георги" в най-стария ямболски квартал е пълно с вярващи. Отец Панайот Чакъров отправи великденското си пожелание: Тия празнични да насочим цялото си същество за празник и радостта, че ние имаме една такава надежда за бъдещето. Тая Христова светлина от възкресението да влиза във всеки един дом и да ни дари преди всичко със здраве и живот. Надяваме се, че с малко повече труд ще бъдат благодатни успехите ни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!