Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Епопея на тракийските царе“ завладява Лувъра

Снимка: БГНЕС

В музея „Лувър“ в Париж днес се открива изложба "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България". На церемонията по откриване ще присъстват представители на правителствата на България и на Франция. Поканени са също генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева и известната френска певица с български произход Силви Вартан.

Научната концепция и подборът на експонатите за изложбата са направени от трима френски и двама български учени. Представени са 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които и от Британския музей и Музея Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София. Експозицията е разположена в четири зали в крило "Ришельо" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.

Ето как един от френските куратори на изложбата – Александър Баралис, оцени пред Радио България значението на събитието:

Вие добре разбирате, че за България това е уникално събитие, с изключителен интерес, ако съдим по това, какво пише пресата. Има и една еволюция, ако съдя по моите приятели, които преди 14 години, откакто работим заедно с България, не знаеха почти нищо за нея. Сега познават планините, Черноморието, красотите, културата на страната. Направена е голяма крачка, повярвайте ми! Отваряйки вратите на Лувъра, директорът Жан Люк Мартинез дава уникален шанс на България да представи своето културно богатство, един съвременен поглед на историята и вярвам, че това е само началото на едно изключително ползотворно сътрудничество, защото България има още какво да покаже на света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00