Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 28 млн.лева отиват за преодоляване на щетите от бедствията

Правителството отпусна 100 млн. лева за ремонт на критичните участъци по "Тракия" и "Хемус"

Снимка: БГНЕС
100 милиона лева допълнително отпусна правителството на регионалното министерство за ремонт и рехабилитация на най-критичните участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус", където скоростта в момента е допълнително ограничена.

150 километра започват да се ремонтират от сега до късната есен, което ще затрудни движението през активния летен сезон в тези участъци.

Със средствата ще се ремонтират и виадуктите.


Участъците, които ще се ремонтират до основи от автомагистрала "Тракия" са от 5 до 10 километър, от 60 до 90 и от 119 до 134, а на "Хемус" в посока Шумен, към Варна участъците са четири. Ще се ремонтират мостови съоръжения, отводняване, хидроизолация, подмяна на мантинели. Виадуктите също ще се ремонтират
, обясни министър Лиляна Павлова.

Само ремонтът на Елешница ще струва 3-4 милиона, тъй като ние там говорим за цялостно махане на слоя, махане на плочите и изграждане на нови плочи, хидроизолация и асфалтиране, така че говорим за цялостен ремонт.

Мащабните ремонти ще затруднят движението на автомобилите. Ще бъде създадена временна организация на движение, но придвижването ще е по-бавно и трябва да се предвиди повече време за пътуване, обясни министър Павлова.

Докато се ремонтира дясното платно, да кажем в посока София - Бургас или София - Варна, цялото движение ще се извършва двупосочно в насрещната лента. Това ще ограничи  движението, това ще доведе до забавяне в придвижването  и затова апелираме и чрез медиите към всички пътуващи да имат търпение.

Не е възможно да се  ремонтира по-бързо, категорична е Павлова и допълни: 

Тогава, когато пътищата се преасфалтират, и при едно добро текущо поддържане, тогава може да бъде направено в кратки срокове. Ситуацията, лошото експлоатационно състояние обаче на тези магистрали, неремонтирани повече от 20 години, е такова, че ние тук не говорим за чисто  преасфалтиране, ние говорим за реконструкция, за ремонти много сериозни, много тежки. Това е и причината те да отнемат много повече. 

Кабинетът отпусна нови 28 милиона лева за преодоляването на последиците от бедствията. Ще има и пари за ремонти и възстановяване на инфраструктурата в Бургас, Варна, Пловдив, Сунгурларе, Берковица,Червен бряг, Попово, Балчик и селата Телиш и Долище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!