Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов: Конституционните промени не бива да засягат съдебната независимост

Лозан Панов
Снимка: Дневник

Дълбоката реформа на съдебната система не може без промени в Конституцията, заяви в Пловдив председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Според него обаче това трябва да се извърши много внимателно, за да не се засегне независимостта на съдебната власт:

Това е само част от реформата, касае институционалната реформа - Висшия съдебен съвет. Естествено, когато вече има нови правила, като например две колегии, надявам се законодателният орган да се консолидира около идеята, гласуването във ВСС да бъде явно, а не тайно, както и начина на формиране на ВСС. Смятам, че съвсем нормално е ВСС да придобие едно ново лице, включително и с нов състав.

Друг структурен елемент на реформата е качеството на правораздаването, което зависи от нивото на юридическо образование, подчерта още Лозан Панов.

Според него в момента то е отдалечено от практиката, твърде много са и висшите училища, които предлагат различни нива на обучението, а това влияе негативно върху качеството на бъдещите кадри на съдебната власт.

В Пловдив председателят на ВКС присъства на годишния отчет на съдебните структури в Пловдивския апелативен район.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!