Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Приветствам решимостта за дълбока съдебна реформа

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелие приветства решимостта на премиера и правителството да бъде извършена дълбока съдебна реформа , която включва и промени в конституцията. Според Плевнелиев е очевидно, че реформата в българското правосъдие трябва да бъде дълбока и тя не бива да изключва промени в конституцията. Според него те трябва да се подготвят внимателно след обществен дебат и да се съгласуват с всички браншови организации: 

За първи път чуваме българският министър-председател да даде заявка за промени в Конституцията, ако те са необходими и в размер, в който те са необходими. Приветствам това изказване на министър-председателя. Вярвам, че това е една позиция, която е не само политическа декларация за намерения, но и ще се радвам тя да бъде облечена в конкретни резултати. Радвам се, че главният прокурор, както и председателят на ВКС също дадоха заявка. Имаме шанс да свършим една смислена реформа в интерес на народа и справедливостта в държавата.
По повод станалите два инцидента в базата на Вазовските машиностроителни заводи в Иганово президентът Плевнелиев подчерта  
Като държавен глава ще се въздържа от коментари с оглед да не въздействам по никакъв начин със свои изказвания и мнения на хода на следствието. Институцията, която най добре ще прецени, е българската прокуратура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!