Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкодиспансерът в Пловдив е пред фалит

Снимка: архив

Пловдивският онкологичен диспансер е пред фалит, предупреди неговият управител д-р Калин Калинов. Само за първите 20 дни на април дефицитът за лекарствата е близо половин милион лева. В пловдивския диспансер се лекуват пациенти от цялата страна. Въпреки тежката ситуация болни няма да бъдат връщани, нито ще се формира листа на чакащите, категоричен е д-р Калинов:

По официални данни ние имаме орязан бюджет за дейности 83 процента, лекарствата ни са 72, а по неофициално са 50 процента, защото никой не включва  тези осем медикамента, които са вече в позитивния лекарствен списък, които са влезли в схемите на лечение, и за които са проведени търгове и предстоят още седем. Независимо, че сме бомбардирали всички институции с писма, в които питаме, какво сда правим с този изключително орязан бюджет, на нас не ни се дават конкретни отговори. Утре ще искам подкрепата на медицински съвет, за да можем да продължим да работим, иначе не оставката, ще си хвърля дипломата. Това не е медицина, това не е здравеопазване.
От своя страна  заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков призна, че има проблем с онколечението. Той обясни, че в  момента се търси решение на проблема:
Има такъв дефицит по принцип в закона за бюджета. Там са на отделен ред лекарствата за онкология. Спрямо миналата година са малко по малко средствата, има резерв, който не е разблокиран все още. Това е резервът, който винаги може да се използва за тези цели. Затова се правят и тези анализи в момента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!