Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ход е стратегия за европейски цифров пазар

Снимка: архив

Европейската комисия (ЕК) ще представи скоро стратегия за изграждане на единен цифров пазар – това заяви заместник-председателят й Андрус Ансип по време на кръгла маса по темата. Европейците са наясно с големия избор и конкурентни цени, които интернет, в качеството на най-големия световен пазар може да предостави. Но са налице много бариери, когато опитат да прекосят Стария континент онлайн. Ако обаче бъде създаден единният европейски цифров пазар, през следващите 4-5 години може да се генерира допълнителен ръст от 250 млрд. евро, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Според естонския еврокомисар Ансип:

Правителствата имат ключова роля за развитието на по-бързи, по-ефективни и по-евтини услуги през интернет. В цяла Европа обаче въвеждането на информационно-комуникационната революция се бави – отбеляза още той и зададе риторичния въпрос: Хората и бизнеса са мобилни – защо услугите в обществения сектор да не са свързани помежду си.

Пример за подобна прекъсната връзка между отделните звена на администрацията у нас е подаването една и съща информация за финансовите резултати на фирмите към статистиката, данъчната администрация и търговския регистър. При наличие на връзка между системите на трите ведомства, информацията може да се подава еднократно.

Министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски, представи основните насоки на платформата за електронно правителство: свързване на публичните регистри, идентификация през интернет, снабдяване с бърз интернет на 29 области от страната. Проектите се движат в срок и няма да има закъснение. Северозападният район на България, който от години спечели славата на изостанал в ЕС, е включен в съвместен проект с целево европейско финансиране, в който участват още Румъния и Сърбия. Идеята е оптичната мрежа на трите държави да се обедини и в региона да се развиват високи технологии. Министърът изрази удовлетворение от сътрудничеството между държавата и бизнеса в областта на информационните технологии.

Че електронното правителство, а не магистралите и санирането е първостепенен приоритет на кабинета, стана ясно от експозето на заместник-министър председателя по икономическата политика и еврофондовете Томислав Дончев. На него се залага надеждата да повиши конкурентоспособността на икономиката. Ето како каза още Дончев:

Новият закон, който подготвяме за обществените поръчки и който ще бъде факт към средата на годината, ще даде законодателна основа за въвеждане на електронни поръчки. С помощта на ЕБВР вече е създаден отдел за електронни обществени поръчки. Имаме осигурено финансиране за целия процес в рамките на ОП “Добро управление”.

Министър-председателят Бойко Борисов се похвали, че е заимствал идеята патрулите на пътна полиция да са снабдени с камери от опита на Естония. По думите му цифровизацията на пътните полицаи в Естония е довело до рязък спад на корупцията. В тази връзка, Борисов обеща камери и за българските митничари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45