Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и САЩ препотвърдиха стратегическото си партньорство

БНР Новини
Снимка: БТА

Заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий направи второ за последните седем месеца посещение в България, което е част от обиколка в региона. След разговори с премиера Борисов гостът заяви, че двете страни потвърждават стратегическото си партньорство, а САЩ твърдо подкрепят България и приветстват нейните мерки срещу тероризма:

България наистина е приятел и съюзник както в добрите, така и в по-трудните времена, както на международно, така и на регионално ниво. На срещата с премиера препотвърдих, че САЩ остават рамо до рамо с България.

Американският дипломат акцентира върху засилването на енергийната сигурност на България и целия регион, твърде зависим от руския газ, като заяви:

Вярваме, че ключът към енергийната сигурност е диверсификацията, разнообразяването на енергийните източници и трасета. Интерконекторът между Гърция и България е важен, той е възможност да се осигури излаз за България към Южния коридор и истинска диверсификация.

Той приветства и усилията за конституционни реформи с цел изграждането на по-ефективна съдебната система. На въпрос на Радио България за взаимодействието в борбата срещу тероризма, Хойт Ий отговори:

Относно Ислямска държава ще работим като съюзници в НАТО заедно с България, за да се справим с новите предизвикателства пред цяла Европа. Трябва да има обща солидарност и да работим за общите цели. Трябва да бъде осъждан войнствения тероризъм, но и да се предприемат нужните мерки.

Ключовата тема на състоялите се в София разговори – енергийната сигурност, премиерът Борисов коментира така:

Надявам се както много внимателно слушаме, чуваме и реформираме съдебната, пенсионната, здравната система и службите за сигурност и полагаме огромни грижи за борбата с контрабандата и корупцията – да имаме общ отговор за общия енергиен съюз за истинска диверсификация. България е за изграждането на Южен газов коридор. Държим да се отчита и българският интерес, да се възстанови газопроводът НАБУКО и той да мине през България. Доста време отделих, за да убедя г-н Ий, че не виждам голяма разлика от „Южен поток” и „Турски поток”. Аз съм много твърд в позицията си и се радвам, че г-н Ий съзнава колко е важно за бъдещето в средносрочен и дългосрочен план това. Става въпрос за енергийната сигурност на целия континент. България се е отказала от много неща в името на общото евроатлантическо развитие. Затова очаквам да бъдем компенсирани с повече инвестиции, с повече ръст на икономиката, с повече общи теми, по които да работим.

Премиерът посочи още, че засега правителството ще изчака със закупуването на военни самолети, за да може първо да пооправи държавата. Той засегна и темата на предстоящия извънреден Европейски съвет в четвъртък в Брюксел, посветена на миграционния натиск от Африка и Близкия Изток към Европа и България по море и по суша:

България харчи изключително много пари. Считам, че не само защото сега има проблем в Италия ние трябва да се концентрираме в морските граници. За мен по-голям проблем в момента са сухопътните ни граници. Ако се укрепят морските там с повече пари от ЕК, целият миграционен натиск ще дойде от сухоземните граници.

Премиерът изрази недоволство от партньорското взаимодействие със съседните държави по темата, но в заключение изрази оптимистичното очакване, че евроатлантическата солидарност ще бъде съблюдавана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38