Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждането на българския участък на „Вертикален коридор“ започва догодина

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След решителната среща за изграждането на интерконекторите между България и Гърция и между България и Румъния, които представляват т. нар „Вертикален газов коридор", Панайотис Лафазанис, министър на възстановяването на производството, на околната среда и енергетиката на Гърция, даде интервю специално за Радио България.

Тук сме на тристранна среща на министрите на енергетиката на Гърция, България и Румъния с цел да дискутираме и да дадем тласък на т. нар. Вертикален коридор, т.е. – на системата от газопроводи, които ще преминават през нашите територии. Синьото гориво ще идва от Азербайджан, ще преминава в Гърция, от там ще продължава към Албания и през Адриатическо море ще стига до Италия. В момента става дума за един лъч, който от гръцкият град Комотини ще минава през България и ще стига до Румъния. Резултатите от разговорите са много положителни и най-важното е, че определихме графика за реализацията на проекта, чиято основна цел е да осигурят на потребителите – граждани и фирми, по-добри цени. Положихме едно добро начало и следва да координираме усилията си за да изпълним тази идея.

Българската част на газопровода ще започне да се строи през 2016 г. и се очаква всичко да е приключило до 2018-а, като, според гръцкия министър, става дума за един много значим проект за следващите поколения. Споразумението е вече факт и решенията са взети – направени са изследванията, всичко е начертано и остава само реализацията, а тя ще се случи, защото финансирането е налице.

Проектът е от европейско значение и смятам, че средствата ще са достатъчни за да го завършим“ – заяви категорично министър Лафазанис. През тези тръби няма да минава просто природен газ. Те ще бъдат проводници на приятелство и сътрудничество за нашите народи. Отношенията между България и Гърция са отлични, но има пространство за още по-добро развитие. Енергетиката е базата, на която се изграждат икономическите отношения, полагаме усилия и в сферата на търговията, инвестициите, туризма и културата. Нашите народи имат общи културни корени, общи традиции, общо историческо развитие и могат да имат общо бъдеще – на базата на общи ценности и цели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00