Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската полиция разби база на Ал Кайда

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италианската полиция разби оперативна база на Ал Кайда на остров Сардиния. Задържани са 9 души, от които 8 пакистанци и един афганистанец. Разследването датира от 2009-та година, когато на съседния остров Мадалена, трябваше да се състои срещата на Г-8. Издирват се още 11 души  заподозрени също в тероризъм и експлоатация на незаконна имиграция.

Оперативната база е била в град Олбия. Там е задържан лидерът на ислямската общност в града Кхан Султан Вали, смятан за една от водещите фигури на тази база. Имал е фирма,  участвала в строителните работи за Г-8 на остров Мадалена. Това обясниха от квестурата на Каляри, уточнявайки, че в оперативната база са се планирали терористични дейности, една от които е случилото се в Пешавар в Пакистан през 2009-та година.

Терористичните планове се подготвяли по два начина чрез имигранти от Пакистан и Афганистан. Едни с фалшиви документи инструктирани да поискат политическо убежище, другите заинтересовани да работят в Италия. На тях , чрез услужливи предприемачи били предоставяни фалшиви трудови договори в замяна на около шест хиляди евро. Парите били пращани там, където е било необходимо съобразно терористичните планове. Имало е такъв и за Ватикана през 2010-та година с участието на камикадзе. Говорителят на Ватикана падре Ломбарди обясни, че „от малкото, което се казва, изглежда една безрезултатна хипотеза от 2010 г. Така, че това не е в сила днес и не е повод за особена загриженост".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!