Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Текат засилени проверки за качеството и произхода на плодовете и зеленчуците по пазарите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
До 8 май по пазари, борси и тържища на територията на цялата страна се извършват засилени проверки за произхода на продукцията на търговците. Целта е по-добра защита на потребителите. Инспекторите от Агенцията по храните проверяват дали са налични етикетите на стоките, дали самите търговци имат документи за произхода на продукцията и удостоверение за регистрация на обекта. При открито нарушение се съставя акт, а санкцията е от 500 до 10 хил. лева. Това зависи от нарушението и дали то е допуснато от физическо или юридическо лице.


Някои от търговците предпочетоха да оставят стоката си на сергията и да не се срещат с проверяващите:

Български картофи, български краставици, всичко е от България. Всички, които се изпокриха, нещата не са им в ред. Тука, специално, на тези маси много лъжат с грамажите, заявиха търговци от пазара „Иван Вазов“ в столицата.

Розовите домати са на цена от 3,80 лева, ябълките се продават за близо 2 лева, лимоните са над 3 лева, ягодите струват около 6 лв.

Поради тази причина се извършват тези проверки, за да може наистина потребителят да бъде спокоен. И ние сме потребители и трябва да знаем какво купуваме, каза главен инспектор д-р Силвия Каменова от Областната дирекция по безопасност на храните в София.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!