Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши четвъртото издание на „Вивапиано“

| обновено на 28.04.15 в 13:24 БНР Новини
Снимка: Албена Безовска

Международният конкурс за пианисти – непрофесионалисти събра участници от България, Швейцария, Румъния, Македония и Турция. Тази година събитието се проведе с подкрепата на Столична община, Концертен комплекс „България“, както и на много спонсори и съмишленици.
Конкурсът „Вивапиано“ е основан през 2010 г. от Даниела Дикова – известен изпълнител, педагог и организатор на няколко музикални събития. Нейната идея е да мотивира хората на различни възрасти, решили да „пуснат в живота си пианото и музиката изобщо.“ Затова „Вивапиано“ не поставя възрастови ограничения. Участниците са от 4-5-годишни деца, до хора над 70-те.





Четвъртото издание дава плодовете на това, което имахме като идея още в началото – каза Даниела Дикова. – В екипа работят хора, които са от основаването на конкурса, присъединиха се и нови. Нашата фондация се нарича „Арденца“ (Ardenza). Тази година Софийска филхармония ни подкрепя изключително много и това улеснява нашата работа. Радостно е, че педагози от цялата страна, а и от чужбина вече пристигат тук, за да представят целите си класове. И всички свирят българска музика. Това е една от целите на „Вивапиано“ – да се разпространява и популяризира нашата композиторска школа. Имаме нотни издания, отпечатани с подкрепата на фондация „Америка за България“. Програма „Култура“ на Софийска община също е плътно зад нас. Моята мечта е да развия „Вивапиано“ и като туристическа дестинация, което постепенно се получава. В рамките на конкурса се проведе за втори път „Вивавоче“ – конкурс за сопрани. В мечтите ми са още „Вива арфа“ , „Вива кларинет“ и т.н. Много искам това, което е познато в Европейските страни като методика при заниманията с пиано на късна възраст, да бъде въведено и у нас. Евгения Радославова, получила образованието си в ДМА „П.Владигеров“, от години работи във Виена по своя система и има много добри постижения. Тя е сред водещите педагози в това отношение. Сега е в журито и се надявам да разширим обмена на идеи и опит в бъдеще.


Ето и какво сподели г-жа Радославова:

Много се радвам, че отново съм на този единствен по рода си форум и слушам вдъхновените изпълнения на участниците. Те ме карат да преоткривам познати произведения и да се вълнувам заедно с тях. Специални поздравления за организаторите и особено г-жа Даниела Дикова. Във Виена разработих система за обучение на възрастни ученици. Там хората понякога започват да свирят след 60-годишна възраст. Този метод ги въвежда по най-подходящия начин в света на музиката. Преди две години доведох на конкурса две мои ученички над 70 г. Помня как очароваха и публиката, и журито със своята отдаденост. За мен е огромно удовлетворение, че мога да осмисля част от тяхното ежедневие и да запълня времето им с такова прекрасно нещо.


В журито беше и Корин Валкер от Швейцария – преподавател в Женевската консерватория, председател на фондация, която осъществява връзка между студенти по музика от България и Швейцария.

Фондацията беше основана преди пет години, благодарение на приятелството ни с много български музиканти и особено с проф. Борислава Танева. Тя често е в Женевската консерватория, където преподава пиано.  Ние каним български студенти в Швейцария, организираме концерти. Преди две години млади швейцарски музиканти свириха с филхармоничния оркестър на град Видин. Беше фантастична възможност за студентите да пътуват, да откриват България и да свирят с оркестър. Вие имате много добра система на обучение, особено в музикалните училища. На практика ние нямаме такива. Учениците в Швейцария трябва да ходят в обикновено училище и след това да се занимават с музика. Така е много трудно да напреднат. Затова се радваме на конкурса „Вива пиано“, който е възможност да ги мотивираме. 

Представител на Турция в журито беше Цветелина Тунтева – българка, възпитаник на ДМА „Панчо Владигеров“, преподавател в Държавната консерватория на гр. Адан.

Тук се запознах с много колеги, които работят с т.нар. аматьори. За първи път съм на конкурса и съм възхитена от участниците, от организацията. Турция е „млада държава“ по отношение на обучението по музика, но се полагат много усилия и хората, които се занимават с изкуство като хоби, се увеличават постоянно.

Хасан и Ибрахим ИгнатовиГала концертът, на който бяха връчени наградите в десетте категории, се състоя в столичната зала „България“. Освен изпълненията на новите лауреати публиката имаше възможност да чуе квартет „София“ и популярния актьор Ицко Финци. За да подкрепи непрофесионалното занимание с музика, той свири на пиано – за първи път пред публика. Българските звезди на детския конкурс „Евровизия“, братята-близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови тази година се класираха на трето място в категорията „клавирни дуа“.




Снимки: Албена Безовска и Vivapiano




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25