Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши четвъртото издание на „Вивапиано“

| обновено на 28.04.15 в 13:24 БНР Новини
Снимка: Албена Безовска

Международният конкурс за пианисти – непрофесионалисти събра участници от България, Швейцария, Румъния, Македония и Турция. Тази година събитието се проведе с подкрепата на Столична община, Концертен комплекс „България“, както и на много спонсори и съмишленици.
Конкурсът „Вивапиано“ е основан през 2010 г. от Даниела Дикова – известен изпълнител, педагог и организатор на няколко музикални събития. Нейната идея е да мотивира хората на различни възрасти, решили да „пуснат в живота си пианото и музиката изобщо.“ Затова „Вивапиано“ не поставя възрастови ограничения. Участниците са от 4-5-годишни деца, до хора над 70-те.





Четвъртото издание дава плодовете на това, което имахме като идея още в началото – каза Даниела Дикова. – В екипа работят хора, които са от основаването на конкурса, присъединиха се и нови. Нашата фондация се нарича „Арденца“ (Ardenza). Тази година Софийска филхармония ни подкрепя изключително много и това улеснява нашата работа. Радостно е, че педагози от цялата страна, а и от чужбина вече пристигат тук, за да представят целите си класове. И всички свирят българска музика. Това е една от целите на „Вивапиано“ – да се разпространява и популяризира нашата композиторска школа. Имаме нотни издания, отпечатани с подкрепата на фондация „Америка за България“. Програма „Култура“ на Софийска община също е плътно зад нас. Моята мечта е да развия „Вивапиано“ и като туристическа дестинация, което постепенно се получава. В рамките на конкурса се проведе за втори път „Вивавоче“ – конкурс за сопрани. В мечтите ми са още „Вива арфа“ , „Вива кларинет“ и т.н. Много искам това, което е познато в Европейските страни като методика при заниманията с пиано на късна възраст, да бъде въведено и у нас. Евгения Радославова, получила образованието си в ДМА „П.Владигеров“, от години работи във Виена по своя система и има много добри постижения. Тя е сред водещите педагози в това отношение. Сега е в журито и се надявам да разширим обмена на идеи и опит в бъдеще.


Ето и какво сподели г-жа Радославова:

Много се радвам, че отново съм на този единствен по рода си форум и слушам вдъхновените изпълнения на участниците. Те ме карат да преоткривам познати произведения и да се вълнувам заедно с тях. Специални поздравления за организаторите и особено г-жа Даниела Дикова. Във Виена разработих система за обучение на възрастни ученици. Там хората понякога започват да свирят след 60-годишна възраст. Този метод ги въвежда по най-подходящия начин в света на музиката. Преди две години доведох на конкурса две мои ученички над 70 г. Помня как очароваха и публиката, и журито със своята отдаденост. За мен е огромно удовлетворение, че мога да осмисля част от тяхното ежедневие и да запълня времето им с такова прекрасно нещо.


В журито беше и Корин Валкер от Швейцария – преподавател в Женевската консерватория, председател на фондация, която осъществява връзка между студенти по музика от България и Швейцария.

Фондацията беше основана преди пет години, благодарение на приятелството ни с много български музиканти и особено с проф. Борислава Танева. Тя често е в Женевската консерватория, където преподава пиано.  Ние каним български студенти в Швейцария, организираме концерти. Преди две години млади швейцарски музиканти свириха с филхармоничния оркестър на град Видин. Беше фантастична възможност за студентите да пътуват, да откриват България и да свирят с оркестър. Вие имате много добра система на обучение, особено в музикалните училища. На практика ние нямаме такива. Учениците в Швейцария трябва да ходят в обикновено училище и след това да се занимават с музика. Така е много трудно да напреднат. Затова се радваме на конкурса „Вива пиано“, който е възможност да ги мотивираме. 

Представител на Турция в журито беше Цветелина Тунтева – българка, възпитаник на ДМА „Панчо Владигеров“, преподавател в Държавната консерватория на гр. Адан.

Тук се запознах с много колеги, които работят с т.нар. аматьори. За първи път съм на конкурса и съм възхитена от участниците, от организацията. Турция е „млада държава“ по отношение на обучението по музика, но се полагат много усилия и хората, които се занимават с изкуство като хоби, се увеличават постоянно.

Хасан и Ибрахим ИгнатовиГала концертът, на който бяха връчени наградите в десетте категории, се състоя в столичната зала „България“. Освен изпълненията на новите лауреати публиката имаше възможност да чуе квартет „София“ и популярния актьор Ицко Финци. За да подкрепи непрофесионалното занимание с музика, той свири на пиано – за първи път пред публика. Българските звезди на детския конкурс „Евровизия“, братята-близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови тази година се класираха на трето място в категорията „клавирни дуа“.




Снимки: Албена Безовска и Vivapiano




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15