Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници от ВМЗ - Сопот излизат на протест, смятат да блокират подбалканския път

| обновено на 29.04.15 в 10:35
Работниците във ВМЗ - Сопот ще протестират ефективно в 12.00 часа. Възможно е да блокират за известно време подбалканския път София Бургас. Причина за недоволството им е забавеното разследване на взривовете в Иганово и невъзможността да работят. Служителите са притеснени, че могат да останат без заплати и че поръчките, по които те работят, се бавят.

Много от работещите във ВМЗ-Сопот помнят зимата преди две години, когато финансовият недостиг, свитото производство и готвената приватизация ги принудиха да извоюват възнагражденията си с продължителни протести. Категорични са също, че няма да допуснат това да се повтори, след като са доказали с работата си, че предприятието може да печели.

В момента работещите в Иганово са пренасочени към производствата в завода в Сопот. Ръковоството на оръжейното предприятие не е оповестило официално какви са загубите от спрялята работа там, както и на каква стойност са щетите от взривовете

От КНСБ във ВМЗ - Сопот, обаче настояват за сигурност за живота и здравето на хората и съобщиха, че имат информация, според която към 8-и или 9-и май производството ще може да бъде възстановено. Това каза за "Хоризонт" Мария Лалова, изпълнителен секретар на синдиката в заводите:

Не трябва да се пречи на органите, които вършат своята работа. Искаме увереност, че преди хората да се качат там, районът е безопасен. Ние не говорим за това дали ще подкрепим протеста или не, това е просто нашата позиция. Ние също сме обезпокоени от блокирания производствен процес, защото на всички е ясно, че всеки изминал ден предприятието губи финансово. Имаме информация, че вероятно до края на тази седмица разчистването на района на площадка Иганово ще приключи и се надяваме към 8-и, 9-и май да имаме разрешение за влизане и започване възстановяването на производствения процес.

Вчера прокуратурата разреши достъпа до земеделските земи в трикилометровата зона край взривовете. Земеделските производители, чиито земи попадат в забранените за достъп земи, също имаха намерение да протестират. Те се оплакваха неведнъж, че реколтата им ще пропадне.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!