Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на пътя на нова миграционна вълна от Африка и Азия

БНР Новини

Април се оказа най-тежкият месец за онези бежанци, които се опитват да прекосят Средиземно море от Африка към Европа, в резултат на което  загинаха стотици хора. България също стои на пътя на тази бежанска вълна. Това каза Брус Бъртън, зам.-посланик на американското посолство у нас. Той е сред участниците в семинар, посветен на бежанците и транснационалната сигурност, който се провежда в София. По думите на американския дипломат, над 40 млн. души до сега насилствено са били принудени да променят местожителството си като само от  Сирия, заради войната, са мигрирали повече от 12 млн. души.

Не бива да забравяме, че зад всяка отделна бройка в тази суха статистика се крие отделен човек със своята собствена съдба, семейство и роднини. Всеки мигрант и бежанец може да окаже голямо въздействие върху обществото ни и да бъде от огромна полза за него, смята временно управляващият Посолството на Германия д-р Петер Колб. Той припомни, че Алберт Айнщайн, Фредерик Шопен и Мадлийн Олбрайт някога също са били бежанци в държавите, в които са постигнали славата.

Последните данни сочат, че бежанският натиск към България се засилва и само за първите три месеца на тази година са потърсили убежище и закрила у нас над 3000 души, или с 60% повече в сравнение със същия период на миналата година. Това не е характерно за зимен период,  а през лятото се очаква засилване на бежанския поток към страната ни, уточнява Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците.

Готвим се да посрещнем новата вълна като подобряваме условията на живот в центровете за временно настаняване, ускоряваме процедурите по предоставяне на закрилата. В момента разполагаме с 5130 легла в общежитията за бежанци, а има възможност за още 1500. Предвиждаме поставянето и на един подвижен модул, представляващ оборудвани фургони, където при нужда ще бъдат настанени още 500-600 човека. Така ще можем да се справим с бежанския поток, ако броят на новодошлите надхвърли 11 хил. души, както миналата година. Сега имаме над 70 % запълнени места в бежанските центрове. Основният поток, който идва на територията на България, е през българо-турската граница. Гранична полиция стриктно следи какви хора влизат. Що се отнася до комуникацията между държавните институции, които пряко отговарят за миграционния контрол и убежището, тя е на много добро ниво, пояснява председателят на Агенцията за бежанци.

Според Никола Казаков в момента европейските държави са изправени пред едно от най-големите предизвикателства за своята сигурност от Втората световна война насам. По думите му пожарът на преките конфликти не подмина и Европа, а кризата в Украйна може тепърва да се разраства, като перспективите за успокояване на ситуацията са минимални, поне засега. Нещо повече, терористични организации активно привличат нови членове, а  една съществена част от тях са млади и образовани европейски граждани, заразени с религиозния фанатизъм и нетолерантност, каза Никола Казаков. Държавите-членки, намиращи се по южните граници на ЕС, включително и България, са тези, които се оказват с изчерпани възможности сами да се справят в тази тежка ситуация, коментира Казаков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05