Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За местните избори се очертават леви съюзи и самостоятелни десни участници

Снимка: БУЛФОТО

Тези дни лидерътна социалистите Михаил Миков обяви, че партията му ще търси подкрепа за оспорване пред Конституционния съд на новия държавен дълг от 8 милиарда евро. Социалистите очакват такава подкрепа от отцепилата се от тях лява партия АБВ, от новоучреденото ляво движение „Българска пролет” и от националистическата партия „Атака”. Вероятно е тази подкрепа да прерасне в съюзяване за местните избори през есента. Наскоро местните организации на социалистите получиха свобода да влизат в коалиции с други леви сили. АБВ, макар да подкрепя дясното правителство на ГЕРБ, се насочва към взаимодействие със социалистите, а „Българска пролет” определя като най-вероятни свои партньори БСП, АБВ и „Атака”. По този начин, още месеци преди местния вот, в страната се очертават опозиционни леви изборни съюзявания с националистически привкус. Изключение прави само опозиционното Движение за права и свободи, което по принцип обича да играе само. Картината вдясно е по-различна. Партия ГЕРБ, която в момента упражнява изпълнителната власт в коалиция с десния „Реформаторски блок”, възнамерява на местните избори не само да участва сама, но и да удържи убедителна победа. Реформаторският блок смята, въпреки това, на втори тур да се бори за местни малцинства заедно с ГЕРБ и коалицията „Патриотичен фронт”, която сега в парламента по принцип подкрепя управляващите. Но въпреки изявените вече намерения на основните политически сили, картината за местния вот е още твърде неясна и може да се промени. Местните избори, особено в български условия, са твърде специфични според социолозите и не бива да се правят изводи, свързани със съотношението на силите в национален план. Отсега обаче може да се каже, че те ще са сериозно изпитание за политиците. Управляващата ГЕРБ ще отбранява позициите си сама, без политическата подкрепа, която има в момента в изпълнителнатавласт. Ако очакванията й се оправдаят – добре, но ако не – може да се изправи пред нови предсрочни парламентарни избори. Като най-млада формация, Реформаторският блок ще търси добро представяне в големите областни центрове и най-вече в София, където участниците й имат традиционна подкрепа. За БСП местният вот трябва да покаже, дали тя се съвзема от поражението на последните парламентарни избори. Така, още към края на пролетта, има всички основания за очакване на много оспорвана предизборна надпревара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05