Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва издаването на новите талони за автомобилите

Снимка: БГНЕС

Започва поетапно издаване на новите свидетелства за регистрация на автомобилите. Подмяната на документа не е задължителна. Тя ще става при изтичане на срока на досегашните талони или при нова регистрация. Цената остава 9 лева.
 
МВР сменя свидетелствата заради големите глоби, които се налагат на българските шофьори в Гърция и Унгария заради липсващи данни в сегашните свидетелства. 
Промяната на малкия талон е свързана с подобряване на защитите, както и с въвеждането на още данни в документа. Комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" обясни пред "Хоризонт":
Данните са обозначени, както е по изискванията на директива 9937, има си унифицирани кодове на общността и всички свидетелства, издавани в държави членки, имат определени кодове - под всеки код  стои определена позиция, определени технически данни. Почти всички технически данни, включително маси на превозното средство, технически допустима маса, натоварвания на ос, емисии на двигателите, което е необходимо за извършване на проверки на пътя. Всяка областна дирекция по различно време ще приключи старите бланки и започва издаването на  новите. Да не очакват хората, че на четвърти почваме издаване на новото свидетелство във всички областни дирекции. 

И по този начин шофьорите, които пътуват през Гърция и Унгария няма да бъдат глобявани:
Надяваме се с промените това, което е необходимо за  проверки на пътя ще го има в част втора на свидетелството и няма да има необходимост да се носи част първа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!