Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян разполагат с безплатни тестове за Лаймска болест

Регионалната здравна инспекция в Смолян разполага с безплатни тестове за Лаймска болест, най-често срещаната преносима от кърлежи инфекция в областта. С цел намаляване на заболеваемостта и смъртността от този вид инфекции в страната е утвърдена Национална програма за профилактика и контрол на векторно-предавани инфекции при хората. Изследването се извършва след консултация и по преценка на личния лекар или инфекционист. 

В България основна роля за разпространението на болестотворни организми имат т.н. пасищни кърлежи. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж. Развитието на кръвосмучещите се благоприятства от два фактора - висока влажност и достатъчен брой животни, на които те могат да паразитират. Особено застрашени са животновъдите, ветеринарите, медицинските работници и хората, чиято професия е свързана с обработката на тревни площи. 

Превантивните мерки са използване на репеленти, носене на дрехи в светли тонове, с дълги крачоли и ръкави, оглеждане на тялото за впити кърлежи и търсене на специализирана помощ за правилното им отстраняване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!