Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 на сто от учениците в Ямболско отпадат от образователната система заради бедност

Снимка: Иванка Петрова

Около 30 на сто от учениците в Ямболско отпадат от образователната система докато навършат възраст за гимназия. Сред основните причини е бедността, показва анализът от последните години.

Особено тревожна е картината, при така наречените деца билингви, които учат да говорят не един, а два езика като родни. Това показва анализът на Инспектората по образование в Ямбол, представен от доскорошния директор Пенка Илиева. Почти сто процента децата се записват в първи клас и само процент или два отпадат по време на началното обучение.

Най-големият процент отпадания на деца има в прогимназиалния етап на подготовка. До гимназия достигат около 70 процента от записалите се в първи клас.

Причините са много, но като основна започва да се налага липсата на достатъчно средства за издръжка на учениците.

Трябва да се купуват учебници, учебни помагала. Всичко е на тежестта на семейството, както и придвижвайки се да учат от селата към града, също една голяма част нямат възможност да плащат квартири, пътни разходи.

Един от начините да останат децата в училище е, от шести клас да бъде въведено професионално обучение. Така, поне част от младежите ще могат да си намират препитание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!