Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на златоградското чеверме

| обновено на 02.05.15 в 14:29
Снимка: zlatograd.bg
Хиляди хора от страната и съседна Гърция събра вторият Празник на златоградското чеверме в южния родопски град. Под звуците на емблематичния оркестър "101-а каба гайди" стотици майстори завъртяха 150 чевермета в специлно изградено автентично село в парка на града.

Гостите ще усетят красотата на Родопа планина, каза кметът на общината Мирослав Янчев:

Тази година сме предвидили да приготвим 150 чевермета за нашите гости, които искат да опитат от това вкусно родопско ястие. Всичко това ще бъде в центъра на Златоград. В парка ще станем свидетели на приготвяне на стари родопски ястия - агне под чуруп, бъркане на кисело мляко и изкарване на масло от старо бурило, както и приготвяне на булгур. Те ще видят, как царевицата се мели по стари обичаи, с два камъка, които се въртят един в друг. Ние, родопчани има какво да покажем. Освен чевермето и музиката, която е уникална, не само в България, но и в Европа. Бих казал, че има какво да покажем с носиите си, гостоприемството си.

Най-отпред в ограденото парково място, превърнало се в едновремешно село, беше най-възрастният майстор на чевермето - Сергей Деянов: Всичко се прави на ръка. Минимум 8 часа се върти на бавен огън. Само на жар, което оставя вкус уникат.

За технологията на прочутото златоградско чеверме, обясни Симеон МолловТова е традиционно ястие, което се приготвя от агнешко месо или яре. Цялото агне се прави на порции, с малко подправки и се пече. Под тавата се слага жар и отгоре пак се слага жар - около 3-4 часа.

Стари родопски занаяти представиха местни златоградчанки, пременени в носии. Всеки, дошъл на празника, получи подарък – рецепти за традиционни златоградски ястия. За днешния Празник на чевермето, хотелите в Златоград и околността са заети от три месеца. Места за нощувки няма и вече се пълнят хотелите на съседните области Кърджали и Хасково.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!