Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Велик е нашият войник“ – български военни маршове по повод Деня на храбростта

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Денят на храбростта е наречен така още при учредяването му през януари 1880 г. Това е официалният празник на Българската армия, на който неизменно се провеждат военни паради, изричат се думи на благодарност към всички знайни и незнайни войни, защитници на родната земя. И днес през целия ден ще звучи музика в изпълнение на професионалните духови оркестри, които са истинска гордост за страната ни. А ние ще си припомним историята на някои от най-известните военни маршове, заедно с изпълненията на Гвардейския представителен духов оркестър.

Сред произведенията, изиграли значителна роля във формирането на репертоара на първите военни оркестри след Освобождението, е „Ний ще победим”. Автор на текста е Стилиян Максимов – по онова време млад офицер. Музиката е от Александър Морфов – също български офицер, брат на оперната певица Христина Морфова. Освен композитор, той е поет и публицист, един от пионерите на хоровата музика у нас. Наричат го „бащата на българската войнишка хорова песен“.


През май 2001 г. Българската армия избира за свой химн „Велик е нашият войник“. Една от най-популярните военни песни в нашата история е написана преди почти век, през 1916 г. Автор на текста е Константин Георгиев, музиката е от Михаил Шекерджиев. По онова време и двамата са в редиците на Двадесет и трети Шипченски полк на Българската армия.


Традицията на военните духови оркестри е съхранена, благодарение на десетки съвременни композитори и диригенти, които постоянно обогатяват репертоара им с нови творби. Сред тях специално място имат Христо Тонев и Никола Братанов. Диригенти и композитори на музика за духови състави,  двамата дълги години преподаваха оркестрация за духов оркестър в НМА „Панчо Владигеров“. Създатели на прекрасни маршове, те оставиха и авторски оркестрации на български и чуждестранни произведения, които са се превърнали в образец за творците в жанра.


„Юбилеен марш“ от композитора Николай Братанов е посветен на 100-годишнината от създаването на българските духови оркестри.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05