Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват Майските дни на културата "Сливенски огньове"

Снимка: БГНЕС

Културните тържества "Сливенски огньове" се откриват днес в града под Сините камъни. Символичният огън пред паметника на Хаджи Димитър ще запалят поетите Валентина Радинска и Деньо Денев. Празниците се провеждат в рамките на Майските дни на културата в Сливен.

На откриването на "Сливенски огньове" ще бъде първото изпълнение на песента на Тони Димитрова и Хайгашот Агасян "Дърво на любовта", посветено на Стария бряст, Европейското дърво на 2014 година. Началникът на общинската дирекция "Култура" Ваня Шишкова каза, че в богата програма на Майските културни тържества са намерили място много събития за децата и младите хора на Сливен: На 5-и май тържествено ще бъде запален символният огън на Майските дни на културата "Сливенски огньове".

На тазгодишните "Сливенски огньове" ще бъде чествана 70-годишнина от края на Втората световна война с кръгла маса "Да знаем за войната. Да пазим мира". На 10-и май ще се отбележи Денят на Хаджи Димитър и 175 години от рождението на воеводата. От 11-и до 13-и май ще се проведе 17-ият Национален фестивал на детската книга, от 22--ри до 25-и май 19-ият международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници" с участието на деца от 13 държави от Европа и Азия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!