Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазар на слугини vs пазар на услуги или как да наемем домашна помощница във века на информационните технологии

БНР Новини
Снимка: stara-sofia.com

София, площад „Трапезица”. 6 май 1930 г.

Свободна ли си… (тъкмо да кажем „моме” и се сепвам; зер, може да се обиди)… госпожице?

– Щом съм дошла тука, свободна съм.

– То така се пита. Каква цена искаш?

– Най-напред кажи колко сте хора вкъщи.

– Мъж, жена и дете.

– При дете не се цаня.

– Защо бе… госпожице? То е кротко като агне. И не е малко: петгодишно вече.

– А! А! Тамън най-гюрултаджийско! Знам ги аз тия!

– Да вземем тогава , че да го подариме нейде, за да дойдеш.

– Майтапи не обичам!

Разговорът се води между заможен господин и младо момиче. Той търси слугиня, тя се цани. Така е ставало преди близо 100-ина години. Два пъти в годината, на Гергьовден и на Димитровден, заможните семейства са излизали на площада да търсят слугиня, а момичета от близките до София села – да предложат труда си. Обикновено момичетата са започвали да слугуват още от деца. Така са успявали да натрупат опит в домакинската работа, да научат обноски, и накрая – но не и по значение – да си намерят мъж в града. Не им е било нужно Фейсбук събитие, нито предварителна информация в медиите – всички са знаели, че точно в този ден, на точно този площад ще се цанят слугините…

Днес на мястото на площад „Трапезица” има кръстовище. Едно от най-големите в центъра на София. Думата „слугиня” вече се използва само в исторически контекст, а „цаненето” може да се случи без нито търсещия, нито предлагащия да стават от стола.

Площад „Трапезица”В интернет има всичко. Можеш да си намериш от части за автомобила на старо до съпруг. Защо не и домашна помощница, пита Миглена Делчева, която вече седем години плаща на жена, за да помага с домашните задължения:

Последните години хората се запознават и създават семейства през интернет, така че е напълно възможно да срещнеш човек, на когото имаш доверие и който отговаря на твоите потребности и ще може да работи по начина, по който ти очакваш. Същевременно мрежата е много подходящо място човек да се запознае какво се предлага, какво се търси, колко струва и да има една релевантна представа, когато тръгне да се среща с потенциални изпълнители на услугата. Да знае какво да иска и какво да предлага сътветно.

Ангелина пък е в почистващия бизнес от 12 години. На Меги попада случайно, но е категорична – в днешно време единственото универсално изискване към жената, която ще помага вкъщи, е коректността:

Нещата трябва да се изпипват и да се вършат качествено, да се изпълняват желанията на работодателя както трябва. Изискват се умения в гладенето, подреждането, но е важно най-вече отношението спрямо работодателите. Човек трябва да знае точно как да им угоди.

Преди 100 години на площад „Трапезица” са се търсили оправни девойки, хубави, но и снажни. Традиция. Времената обаче се менят, а с тях и нравите:

Най-различни хора предоставят такива услуги, предлагат различен характер на услугата. Примерно момчета – добре сложени и много сръчни в ръцете, предлагат по-сложни дейности.  Например почистване на мебели или лакиране, или сменяне на покрития на мебели, на подове – нещо, което една стандартна домашна помощница едва ли би могла да предложи, защото това включва и техника.

И работодател, и служител споделят, че в този бизнес има пари. Стига работодателят да е коректен, а служителят – изпълнителен.

София. 2015 г.

Пазар за услуги все още има. Пазар за слуги – вече не.

Снимка: stara-sofia.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00