Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патронен празник на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Видин

Видинското училище по изкуствата чества юбилей

130 години от основаването си отбелязва Шестото на 11 май 2015 година

31
Репетиции преди предстоящия празник
Снимка: Ваня Минева
"Когато през 1885 година България е подложена на изпитание и трябва да защити Съединението, когато бойни действия се водят буквално "пред портата" и видинчани е трябвало за мислят как да отбраняват своя град и своята страна, в същото това време те са мислили и за образованието на своите деца. Според запазената в оригинал първа материална книга на училището, за първата учебна година записаните ученици 262. Само вижте каква жажда за просвета е имало тогава", казва директорът на училището Любомир Миланов.

Очаква се за празника на видинското училище по изкуствата да пристигнат много гости, учители и възпитаници на училището, приятели на училището и партньори на учителския колектив в различни образователни проекти и инициативи, сред които в проф. Андрей Пантев, проф. Иван Божинов, проф. Вили Лилков, проф. Емил Куков, писателят и издател Николай Табаков, поетът Марин Сореско, от Крайова, Румъния.

Програмата:

На 8 май, от 11:30 часа, в двора на СОУ  "Св. Св. Кирил и Методий", ще бъдат наградени над 90 възпитаници на училището, постигнали високи успехи на конкурси, фестивали, прегледи, изложби през последната учебна година.

На 8 май, от 15:00 часа, в Актовата зала на училището, ще започне тържественият Педагогически съвет, на който ще бъдат връчени отличия на изявени преподаватели.

На 8 май, от 18 часа, в салона на Видинския общински драматичен театър, ще започне спектакълът "Ламята", в който участват ученици от новия профил на училището- театрално изкуство.

На 11 май, в 17 часа, във видинската художествена галерия "Никола Петров", ще бъде открита изложба с творби на възпитаници на училището по изкуствата и техни приятели от сродни училища и специалности от Враца, Благоевград и Крайова, Румъния.

На 11 май, в 18 часа, в салона на Видинския общински драматичен театър, е началото на тържествения концерт, посветен на юбилея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00