Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненада ли са събитията в Македония?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Солидно въоръжена и подготвена група лица помрачи този уикенд Македония, влизайки в сражение с полицията в Куманово, след което останаха десетки убити и ранени. Президентът Георге Иванов, прекратил заради сраженията визита в Русия, след заседание на Съвета за национална сигурност обяви, че полицията е предотвратила координирани терористични нападения на групата в различни райони на страната, а членовете й са били екстремисти и престъпници със забележителна военна подготовка и умения, с боен опит от конфликти в региона и Близкия изток, а вероятно част от тях – и от участието си в групировката „Ислямска държава“. Според Никола Груевски, става въпрос за най-опасната терористична група на Балканите.

Съвсем очаквано, последва широка поредица реакции на политици от регионален и световен мащаб, изразяващи тревога и загриженост за ситуацията. В специална декларация Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя всички политически и общностни лидери да работят заедно, за да възстановят спокойствието и да се извърши прозрачно разследване на случилото  в интерес на страната и на целия  район.

Но събитията едва ли вече са приключили и едва ли следва да ги приемаме като изненада. Срив във вътрешната сигурност на страната вероятно трябваше да се очаква след толкова продължителна парламентарна и политическа криза, при която опозицията не участва в законодателната дейност, а коалиционните партньори в управлението имат дълбоки противоречия, включително и в отношението си към президента. Парламентарна и политическа криза на фона на непримирими вражди не само в македонската политическа общност, но и в албанската такава, част от която е в управлението, другата –  в опозиция. Криза на фона и на тежък проблем с името на Македония, който препятства приемането й в НАТО и ЕС, и на тежък проблем с признаването на автокефалния характер на Македонската православна църква, който я поставя в специфично положение в православната международна общност. Дълбока вътрешна криза в условията на съществуващи още от времето на етническия конфликт през 2001 г. паравоенни формирования, които отново издигат лозунга за създаване на Република Илирида и настояват международните фактори да накарат македонските власти да я приемат, иначе ще унищожат целите Балкани!

Явно ставащото в Македония се нуждае не само от разследване, но и от много дълбок политически анализ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53