Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Младите музиканти се представиха достойно“ – Елисо Вирсаладзе и Стойка Миланова за току-що завършилия конкурс „Панчо Владигеров“

Международният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ отново събра професионалисти от цял свят в Шумен – градът, в който е прекарал ранното си детство големият български композитор. Състезанието се провежда от 1986 г. В началото е само за пианисти. След създаването на фондация „Панчо Владигеров“ през 1993 г. се включва и конкурс за цигулари. Председател на фондацията е известният наш изпълнител и педагог проф. Минчо Минчев (той е и председател на цигулковото жури).

Тази година сред младите кандидати бяха представители на България, Русия, Грузия, Украйна, Япония, Тайван, дори Австралия. Конкурсът започна на 29 април, а на 8 и 9 май бяха обявени лауреатите. През следващите минути ще ви покажем събитието през погледа на две известни дами в света на класическата музика, представители на международното жури.

В журито, което оценяваше постиженията на младите пианисти, беше известната пианистка проф. Елисо Вирсаладзе – преподавател в Московската консерватория от 1967 г. и в Университета за музика и сценични изкуства в Мюнхен от 1995 г. Ето и какво каза тя за слушателите на Радио България:

Хубаво е, че този конкурс има традиции. Мисля, че ще продължава да се развива в бъдеще и ще достигне още по-добро ниво. В България съм била много пъти, но това е първото ми участие като член на международното жури в Шумен. Много съм щастлива, всичко е организирано прекрасно. Макар и сравнително малко на брой, участниците бяха перспективни, показаха добри качества. Направиха ми впечатление младите музиканти от България, Русия, Украйна. Мога да кажа, че всички се представиха достойно. Разбира се, познавам много български пианисти. Още преди години съм слушала многократно Милена Моллова, която направи прекрасна кариера по света. Всички знаеха имената на Алексис Вайсенберг и Юрий Буков – те са от по-старото поколение. На много конкурси съм слушала Евгени Божанов – талантлив музикант, пожелавам му успехи. Сред цигуларите не мога да не спомена Стойка Миланова и Минчо Минчев. Прекрасни изпълнители и педагози. Накрая искам да кажа, че много обичам страната ви и винаги се радвам, когато имам възможност да съм тук.

При пианистите първа награда спечели 19-годишната А Ин Юн от Корея, студентка в Московската консерватория. На второ място се класира Стефан Бонев, който в момента учи в Hochshule fur Musik und Theater, Хамбург. Той спечели и два специални приза. Трети е Георги Бойкин, студент в НМА, в класа на проф. Борислава Танева.

Известен изпълнител и дългогодишен преподавател по цигулка, проф. Стойка Миланова обобщава своите впечатления от конкурса така:

Поканата да се присъединя към колегите приех с много голяма радост. Благодарност към организаторите, към кмета на гр. Шумен и неговия екип. Тази година в състезанието по цигулка имахме участие от различни страни – Корея, Литва, Япония, Турция, Грузия, Унгария. Със съжаление отбелязахме факта, че липсват представители на България. Повечето от тези млади хора, които оценявахме, учат при български преподаватели в различни консерватории и университети по света и показват добри постижения. Общото ниво беше много високо. Новост в организацията е включването на два оркестъра за финала. Концерти от Й.С.Бах цигуларите изпълняват с Камерен ансамбъл "Софийски солисти", диригент Пламен Джуров. А с Русенска филхармония – по-големите солови концерти. Това дава възможност "да ги огледаме от всички страни". Бях в журито още на първото издание. Тогава, наред с председателя проф. Минчо Минчев, в него беше големият педагог и изпълнител проф. Ифра Нийман, проф. Дора Иванова и др. Сред задължителните пиеси в този конкурс са произведения на световноизвестния наш композитор Панчо Владигеров. Еднакво добре ги изпълняват и българи, и чужденци. Слава Богу, много бариери в изкуството паднаха през последните десетилетия. Младите хора са свободни да пътуват, да се явяват на различни конкурси по света. Искам да пожелая на организаторите успех в подготовката на следващите издания.

Цигулковото жури присъди общо шест награди. Първа се класира Кана Егашира от Япония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15