Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив отбелязаха Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий

В Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий възпитаници на едноименните хуманитарна гимназия и средно училище в Пловдив поднесоха венци и цветя пред барелефа на славянските първоучители.

За нас е изключително вълнуващо да носим и продължаваме традициите, каза Иван Пейчев, който е абитуриент и за последен път участва в церемонията, носейки знамето на гимназията.

Това е гордост, бил съм в това училище и понеже сме 12-класници, на 15-и май, когато е изпращането ни, ще предадем знамената и иконата на по-малките.

Своя патронен празник отбелязва днес и пловдивската духовна семинария, която също чества 25 години от нейното възстановяване.

Заместник-ректорът Димитър Мирчев изтъкна значимостта на днешния ден.

През далечната 1851-ва година именно в епархийското училище в град Пловдив Найден Геров за първи път отбелязва на 11-и май празника на светите братя Кирил и Методий, която традиция продължава и след Освобождението като всеобщ празник.

По повод четвъртвековния юбилей на семинарията на всички преподаватели бяха връчени плакети за приноса им към изграждането на духовното училище като едно от значимите културни средища в Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!