Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Жирардели: „В България има ски курорти на по 50-60 години, които не могат да бъдат модернизирани“

БНР Новини
Марк Жирардели
Снимка: БТА

На прага на летния туристически сезон министерството на туризма отчете резултатите от зимните месеци в ски курортите ни и обяви законови промени, с които да улесни изграждането на ски лифтове и ски съоръжения. След среща с представители на зимните курорти, в която участва и съветникът й в областта на зимния туризъм Марк Жирардели, министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че още в следващите седмици предстои изготвянето на съвместна маркетингова стратегия и рекламна кампания за следващия ски сезон у нас.

Изминалият зимен сезон е доста успешен – заяви министър Ангелкова. – По данни на НСИ за периода декември 2014 – март 2015 г. имаме ръст от 8,2%, 1,2 млн. туристи и 640 млн. лв. (320 млн. евро) приходи, което е ръст от 6%. Най-големият ръст е от Турция с 30% и това ни дава основания, съвместно с външно министерство да работим за въвеждането на визови облекчения за турските туристи не само през зимата, а целогодишно.

Въпреки увеличения брой туристи от традиционни зимни дестинации, като Италия, Германия и Австрия със средно около 15%, според Ангелкова традиционен пазар за нашите планински курорти остават съседните страни. Около това мнение са се обединили Министерството на туризма и представителите на ски центровете. Те обаче са споделили и редица общи проблеми.

Предстои ни много работа за следващия зимен сезон, особено в посока ски инфраструктура – заяви Николина Ангелкова. – България е на едно от последните места по отношение на изградени ски писти и лифтове, независимо, че лифтовете са най-зеления вид транспорт. Ние сме подготвили законодателни промени и предстои съвсем скоро общественото обсъждане и формализирането на процедурата.

От близо 10 години петкратният носител на Световната купа по ски Марк Жирардели работи за популяризирането на зимните спортове и на България като ски дестинация, а от няколко месеца е съветник на министър Ангелкова. След срещата с представителите на зимните ни курорти той сподели учудването си, че България от години се бори с един и същ проблем – изключително мудните процедури при изграждането на нови и обновяването на съществуващи ски съоръжения в планинските курорти. По думите му това спира чуждите инвеститори, които биха участвали в модернизирането им.

Много е жалко, че в България има ски курорти на по 50-60 години, които не могат да бъдат модернизирани. Това предизвиква голямо учудване сред потенциалните инвеститори от Австрия, Швейцария и Германия, с които разговарям – коментира Жирардели. – Потенциалът на българските зимни центрове е наистина голям, но вместо да се отвори пътят за инвестиции, тук се издигат бариери. Това спира икономическото развитие на районите, а оттам и на по-високия жизнен стандарт на хората. Чуждите инвеститори не могат да си позволят да чакат 10-20 години разрешение за стартирането на даден проект. Това са неоправдани срокове и прекалено рисковано начинание.

Снимки: БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38