Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Трябва да влезем по-бързо в Шенген, като първо се отворят границите по въздух и вода

Снимка: Даниела Костадинова
България да влезе в Шенген поетапно, като първо бъдат отворени "сините граници" - по въздух и вода. За това настояват представители на туристическия бранш в Бургаска област. 

При проверка на пристанището и летището в Бургас вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева установи, че границите ни отговарят 100% на изискванията и разполагат с модерна техника и подготвени кадри.

Две европейски държави все още са против приемането на страната ни в Шенгеското пространство
, каза Кунева.

Причините България да не е в Шенген не се крият в качеството на контрола и техническата готовност, уточни тя.

Нищо свързано със самата безопасност на границата ни. Връзва се обаче с механизма за наблюдение и оценка на съдебната система и на вътрешния ред и казват: Докато не оправите съдебната система и вътрешния ред, няма влизане в Шенген. Това не е далновидно.


Сигурността, високият професионализъм и модерната техника на "сините граници" показват, че те са 100% готови за влизане в Шенгенската зона, каза още Меглена Кунева.

Ние сме вложили много пари в това, в което в момента представлява охраната на българските граници. Вложено е много - и като техника, и като хора, които са минали през съответното обучение. Нямаме дата, в която да влезнем в Шенген. Много трудно можем да си планираме участието в един, на практика скъп проект, който е за интелигентни граници, и това е още един аргумент защо, освен че България е изпълнила изискванията, защо за нас е необходимо да влезем по-бързо в Шенген и нашата цел е да се вдигнат най напред "сините граници". 

Присъединяването на страната ни към Шенген не трябва да се обвързва с реформи в съдебната система и вътрешния ред, подчерта Меглена Кунева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!