Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наясно ли сме какво става в Mакедония?

БНР Новини
Снимка: БТА

Цяла седмица след престрелките между въоръжена група и полицията в македонския град Куманово българите продължават да се питат какво толкова стана в западната ни съседка, за да се стигне до боеве с десетки жертви. Отговор не получиха и политиците. В разговор с македонския си колега Никола Попоски външният министър Даниел Митов отново настоя за изясняване на обстоятелството около станалото. Военни действия не е имало, но Съветът за национална сигурност към правителството заключи, че за България най-важни са запазването на териториалната цялост на Македония и нейната политическа стабилност. Напрежение по границата не бе възникнало, но военният министър Николай Ненчев обяви, че при необходимост армията ще съдейства за нейната охрана. Сраженията спряха и обстановката уж се успокои, но премиерът Бойко Борисов заяви, че се подготвят пунктове за македонци с български паспорти, които при хуманитарна криза да могат да се приютят в България. Тревогата явно е била много голяма, защото са предприети съвместни учения на армията и спецчастите за борба с тероризма. Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов даде да се разбере обаче, че всъщност българските специални служби още нямат отговор дали събитията в Македония са възникнали спонтанно или са следвали нечий сценарий. Обърканата ситуация активизира и политическите сили в страната. Движението за права и свободи намери за уместно да напомни заслугите си за т.нар. български етнически модел и настоя за нова стратегия за разширяване на ЕС към Западните Балкани. От БСП коментираха, че отлагането на разширяването на ЕС към Западните Балкани поражда опасност от дестабилизиране на региона. Националистите от ВМРО пък настояха София да поеме посредническа роля за консенсусни решения между Македония, Сърбия, Косово, Албания, да сложи край на тихата си дипломация в региона и да започне активно да се грижи за българските общности на Балканите, отстоявайки националните интереси. Липсата на ясна представа за ставащото в Македония се изрази и в липса на яснота при съответните реакции, а липсата на яснота поражда само допълнително напрежение. Пик на напрежението може да се очаква на 17 май, за когато е насрочен голям митинг на опозицията срещу управляващите от ВМРО-ДПМНЕ, и на 18 май – за когато управляващите насрочиха контрапротест.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45