Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кариера с Кауза“ разширява твоя хоризонт“ – Елица Константинова за предстоящия форум

БНР Новини
Снимка: „Кариера с кауза“

„Кариера с Кауза” е първият у нас форум, посветен изцяло на професионалната реализация в гражданския сектор. На 16 май, в двора на Софийския университет ще се проведе третото издание на форума. Събитието започва в 10ч. и ще продължи до 17ч.

„Кариера с Кауза“ предлага над 40 позиции – платени стажове и работни места, А също – възможност за доброволен труд. Благотворителността и доброволчеството са сред приоритетите на форума. Идеята е хора, които желаят да се развиват професионално, да трупат опит, работейки като доброволци. Техните наставници (или ментори) също предават знанията си безплатно. Доброволци са и всички организатори, сред които е Елица Константинова.




Аз съм индолог, преподавам хинди в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – представя се тя. – В „Кариера с Кауза“ се включих спонтанно, благодарение на Емилия Зафираки – ръководител на проекта.  Екипът се състои от няколко души. Аз отговарям за връзката с медиите, останалите се занимават с логистика и осъществяване на контакти с участниците в нашия форум. Целта е той да се превърне в ежегодна платформа, в която неправителствени организации имат възможност да представят своята сфера на дейност. Защо избрах да бъда доброволец в „Кариера с кауза“? В определен  момент от живота си всеки човек осъзнава, че има нужда да прави неща, срещу които не получава материално възнаграждение. Може би заради необходимостта да се почувства по-добър, макар и само пред себе си.

Тази година участват 35 сдружения и фондации, които обхващат различни области – екология, човешки ресурси, благотворителност, образование, култура, туризъм. Възможностите, които те предлагат за платен или доброволчески стаж, вече са на нашия сайт и всеки може да се запознае с тях предварително. Сред нашите медийни партньори е Информационният портал за неправителствени организации. Друга организация с широк обхват на дейността е “Time Heroes” – сдружение, което подпомага всякакви доброволчески дейности – набиране на дрехи за бежанци и др. В последно време голяма популярност добива фондация „Заедно в час“. Ентусиастите, които работят там, помагат на децата от различни общности в малките населени места да получат добро образование и равностоен старт в живота. Тази дейност е с голямо бъдеще. Такива са и всички участници във форума. Основната ни цел е да покажем, че доброволчеството не е нещо, което ти отнема от времето. По-скоро то те прави по-организиран, дава ти криле и те учи да откриваш собствените си граници. Това, което е много важно – голяма част от хората завършващи средно образование, дори още в процеса на образованието си, не намират мотивация, не вярват, че могат да се справят сами. Доброволчеството би могло да запълни този вакуум – да се чувстваш полезен, да развиваш умения, които някой ден ще бъдат полезни в кариерното ти развитие. А би могъл и ежедневно да прилагаш наученото. Освен това влизаш в контакт с интересни хора, които имат интересна история, хора с бъдеще. Това разширява твоите хоризонти.

Сред множеството достойни каузи, тази година „Кариера с Кауза” избра да подкрепи българския отбор по езда на Special Olympics в Лос Анджелис‘2015. По време на третото издание на форума ще се срещнем с част от отбора, съставен от деца със специални нужди, и ще събираме средства за тяхната кауза.

И още за програмата на 16 май:

Официалното откриване е от 11ч. Сред поканените е певицата Миленита, която ще разкаже за своята връзка с доброволчеството. Виктория Юлиянова, главен редактор на Информационния портал за НПО в България и Мария Петкова, директор на фондация „Лале”, ще споделят своя опит от работата в гражданския сектор и какви качества развива тя.  Те ще бъдат представени от двамата водещи на събитието:  Любен Георгиев,  Председател на УС на Сдружение „РЕ-АКТ", и Теодора Ангелова,  част от екипа на "Кариера с Кауза”.

Организатор „Кариера с Кауза” и тази година е Сдружение „РЕ-АКТ", което работи за нуждите на българските младежи и децата в неравностойно положение. През 2015 г. събитието отново се осъществява с безвъзмездната помощ на 7 медийни партньори, както и със съдействието на партньорите на сдружението, сред които: НПО порталът, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Viva Catering, рекламна агенция Graffiti BBDO, Time Heroes, Betahaus, Издателство „Рива”, „Арабис” и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39