Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално одобриха Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година

В Съвета на министрите на Европейския съюз в Брюксел беше официално гласуван статутът на Пловдив и италианския град Матера като Европейски столици на културата през 2019 година. На срещата присъства кметът на Пловдив Иван Тотев, който подчерта, че титлата е признание за града и шанс за цяла България да излезе на преден план на културната карта на Европа.

Инициативата „Европейска столица на културата” е замислена  с цел да допринесе за сближаването на европейските народи. Решението за нейното реализиране е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз, а идеята е на Мелина Меркури. За 30 години повече от 50 градa са носители на титлата. През годините това събитие се доразвива, без да губи първоначалния си замисъл, а именно  да подчертава богатството и разнообразието на европейските култури и техните общи черти, да насърчава по-доброто взаимно опознаване между европейските граждани и да подхранва усещането за принадлежност към една и съща общност. 
Концепцията „Заедно“,  с която Пловдив спечели престижната титла ,  обединява хора от различни поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България.  В надпреварата Пловдив се отличи с реалистичен бюджет, оригинални проекти, както и с много силна артистична програма, по която вече се работи , а още в следващите  месеци  са заложени множество събития в културния афиш на града. 
Община Пловдив подготвя  и тържествена програма на 23 май, с която ще бъде отбелязано  официалното обявяване на града за Европейска столица на културата през 2019 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!