Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха прегазен царски орел

царски орел

Мъртъв царски орел е открит край разклона за с. Гергевец по пътя Сливен - Ямбол. Рядката птица е била блъсната от автомобил, съобщиха от общинския отдел „Екология“ в Сливен. Тя е изпратена за аутопсия в спасителния център на „Зелени Балкани“. 
Екоексперти твърдят, че на същото шосе редовно се намират ударени и прегазени диви животни - таралежи, видри, лалугери и птици, поради несъобразената за второкласен път скорост на шофьорите. Мъртвият царски орел е излюпен е през май 2013 г. в Средна гора и картотекиран в Спасителния център за Диви животни с името Волен. За проследяването му е прикачен GPS предавател от Българското дружество за защита на птиците. След лечение в центъра за Диви животни, преди година орелът е пуснат в землището на село Камен. Скитал в Румъния, Молдова и Украйна, докато преди дни се връща у нас и загива при пътен инцидент. 
Царският орел е сред най-редките грабливи птици у нас - популацията му наброява двайсетина двойки. Повечето пребивават в Югоизточна България, най-вече в Сливенското поле, където ловуват таралежи, лалугери, зайци. От 2008 досега са проследени с предаватели 30 царски орли, от тях жив е останал само един. Над 90 на сто от птиците загиват.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!