Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комплексният онкологичен център в Пловдив няма да бъде сливан с друга болница

| обновено на 25.05.15 в 16:14
Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Комплексният онкологичен център в  Пловдив няма да бъде сливан с друга болница. Здравното заведение ще запази своята юридическа самостоятелност, но за да се гарантира изцяло комплексната услуга за пациентите, центърът ще си взаимодейства с други болници за конкретни дейности. За това се договориха министърът на здравеопазването Петър Москов, ръководството на пловдивския онкологичен център и експертните екипи на здравното заведение.

След дискусията, която продължи повече от 2 часа, министър Петър Москов уточни относно постигната договореност, че предстои корекция на текстовете в законопроекта за лечебните заведения. По думите му, НЗОК няма да плаща само за това, което прави Комплексният онкологичен център в момента, или само за това, което извършва като дейност и за онкологично болните пациенти, а в многопрофилните болници в Пловдив парите ще се дават на база функционална връзка между лечебните заведения:

Разумният компромис е държавата получава гаранции и подкрепата за това, че осигуряването на комплексно гарантирано лечение на пациентите ще се случи, а държавата дава гаранции, че всеки текст, който не отчита спецификата на конкретното населено място, на лечебно заведение и т.н. ще бъде променен и то заедно с хората, които работят там. Най-доброто решение за Пловдив е функционално сдружение между Комплексния център и други болници в града или не само в града, които заедно да кандидатстват пред НЗОК с ясната гаранция, че осигуряват на нас като пациенти всичко пълноценно, което ни е необходимо.

Конкретен подход към всеки един от онкоцентровете в страната обеща още Москов, като уточни, че му предстоят срещи и в други градове.

От своя страна представителите на пациентските организации, които очакваха резултатите от днешната среща, заявиха, че искат да видят корекциите в законопроекта и едва тогава ще изкажат своето становище.

Преди началото на срещата с министър Москов членовете на няколко от пациентските организации, както и болни, които се лекуват в центъра бяха категорични, че не са съгласни с предложеното преструктуриране. Те и работещите в онкоцентъра искаха здравното заведение да запази своя самостоятелност. Подписка в защита на това искане събра над 4000 подписа.

Преди началото на срещата министър Москов отново подчерта, че най-важното в реформата е комплексното обслужване на пациентите - нещо, от което той няма да отстъпи: 

Ако вашите пари от НЗОК, отидат в която и да е болница, която претендира, че лекува онкология, те да могат да кандидатстват с пълния набор от специалности, специалисти, апаратура, което на вас и на мен да гарантира, че ако утре се събудим с такова заболявание и отидем някъде, където публичният фонд с нашите пари е сключил договор, лечението ви ще бъде комплексно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!