Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават броени дни до международния фестивал "Варненско лято"

Програмата на един от най-авторитетните форуми в областта на културата - международния фестивал "Варненско лято" беше представена днес. Той ще се проведе от 1 до 15 юни.

Фестивалната програма ще се стреми да покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон. Интересни чужди трупи, специално поканени за фестивала "Арт събитие". Представленията са програмирани в четири модула - българска селекция, международна селекция, програма шоу кейс и паралелна програма. Зрителите ще имат възможността да избират между новите заглавия от българската и световна драматургия, както и от познати автори. За усилията през последните 20 години, от както съществува авторитетният форум, неговият артистичен директор Цветана Манева каза:

Имаме много какво да направим. Искаме още много да направим. Но аз лично съм доволна от постигнатото, заради това, че през всичките тези години, успяхме през всякакви катаклизми - икономически, политически, успявахме да спечелим доверието на редуващите се управляващи, или повтарящите се, да подкрепят това начинание, според възможностите си.

Поканените спектакли от чужбина, ще покажат различните лица от съвременния световен театър, чрез орхидеи и 60-те златните години. За първи път ще гостуват в България спектакли на знаменития италиански режисьор Пипо Делбоно и на чешкия режисьор Ян Миколашек. Паралелна програма с някои от спектаклите ще има и в София. В програмата на фестивала са включени също вълнуващи театрални продукции, излъчвани по сателита от програмата на Национален театър Лондон на живо. И множество съпътстващи събития.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!