Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчетността на партиите е право пропорционална на доверието на гражданите

Ваня Нушева
Снимка: БГНЕС

Приближаването на изборите за местна власт бе повод за публична дискусия в София, посветена на отчетността в политиката и политическата легитимност, организирана от фондация „Фридрих Науман“ и Европейския либерален форум.

Това, което установихме по време на дискусията бе, че имаме формални изисквания за отчетност, които се спазват частично, – каза политологът д-р Ваня Нушева, програмен директор на „Прозрачност без граници“. – Разполагаме с едно добре уредено законодателство по отношение на финансирането на политическите партии и на предизборните кампании. Същевременно резултатите от наблюдението на редица неправителствени организации и изследователи в тази област показва, че има несъответствие между средствата, които се изразходват в изборния  процес и това, което се отчита. Свидетели сме на опити за финансиране чрез фирми, или чрез бюджетите на публични институции. Да не говорим за купуването на гласове. Всичко това не присъства в отчетите на политическите партии. Това е един от аспектите на проблема. По време на дискусията вниманието ни бе привлечено от необходимостта от контрол. Отчетността в политиката се свързва и с прозрачност, и с контрол осъществяван поне на две нива – граждански и институционален. Тук много ключова е ролята на гражданите, на избирателите, но не само в рамките на изборния процес. Когато говорим за финансиране на политическата дейност знаем, че много малко е участието на обикновените симпатизанти, на членовете на политическите партии в управлението. Т.е. при отчетността на партиите ролята на вътрешнопартийните механизми за демокрация са изключително важни. Необходимо е да бъде поставен акцент и върху процеса на обсъждане, на консултиране на подготвените решения. В последните седмици един от съществените проблеми, ангажирали публичното внимание, са поредица от решения на местните органи на властта по разпродажба на общинска собственост без предварителна консултация с хората които живеят в населеното място. Виждате колко широк кръг от въпроси могат да бъдат разглеждани в контекста на отчетността и на легитимността на управлението. Това, което бих искала да подчертая е, необходимостта от съответствие между политически намерения, предизборни програми от една страна и реалните политически действия и решения в процеса на управление. Тогава, когато имаме несъответствие между тези две категории, доверието на избирателите в политиците е много ниско и не можем да говорим за едно ефективно изпълване със съдържание на думата отчетност“.

Според политолога, легитимността в политиката не се изчерпва само със законността. Тя се допълва от авторитета и доверието.

Политическите партии трябва да сериозно да насочат вниманието си към подобен тип поведение, – продължава политологът. – Ние сме свидетели на един процес в последните години, при който политическите партии все повече се затварят от въздействието, както на своите партийни членове и симпатизанти, така и от по-активното участие на широк кръг граждани. Политиката започва да се превръща в занятие на един ограничен кръг от хора, които нямат ефективна и стабилно подържана връзка с по-широк кръг от избиратели. Тук вече говорим и за разбиране как се прави политиката. Реалният вътрешнопартиен живот е основния инструмент, по който могат да бъдат определяни и дневния ред, и приоритетите за една политическа партия, както нейните послания, предизборни програми. Крайният етап на това са действията в управлението. Така че, един от ключовите елементи за отчетност и за доверие на институциите е гражданите да имат много по-активна роля и в процеса на формиране на вътрешнопартийни политики, и в процеса на важни управленски решения от страна на институциите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54