Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят към Асеновата крепост остава затворен за движение

Снимка: БГНЕС

Остава затворен за движение пътят към Асеновата крепост и селата Лясково, Яврово и Добралък. След последното активиране на свлачището в района пропаднаха около 500 метра от пътя преди крепостта. От вчера за жителите на трите села са организирани обходни маршрути през Куклен и хижа "Здравец".

Днес комисия извърши оглед на пропадналия участък. След доклада на специалистите ще стане ясно какви аварийни мерки ще се предприемат за обезопасяване и укрепване на опасното свлачище, заяви кметът на Асеновград Емил Караиванов.

Още преди два месеца Община Асеновград е подала искане до Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС за финансова помощ във връзка със свлачищните процеси по този път като потенциално опасните места са общо 5, уточни кметът на Асеновград.

Цялата сума за укрепване на свлачищните процеси и възстановяване на пътя е в размер на 2 милиона и 200 хиляди лева. Не е имало заседание на Междуведомствената комисия до този момент и затова нямаме резултат дали сме одобрени или не. За съжаление, един от участъците се активира и сега проектантите ще кажат дали ще бъдат необходими допълнителни средства и какво ще бъде технологичното решение, обясни кметът.

Не предприемаме аварийни дейности, защото специалистите са на мнение, че участъкът е опасен, допълни Емил Караиванов и подчерта, че ако парите за цялостното справяне с проблема се забавят, ще трябва да се вложат средства за обходните пътища, защото в момента по тях могат да преминават само високопроходими автомобили.

Не съм имал официални сигнали в общината като напрежение, но трябва да се търсят бързо решения да се улесни достъпът и преминаването, посочи Караиванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!