Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България пак в обсега на руски санкции срещу Запада

Снимка: архив

Серията от санкции и контрасанкции между Запада и Русия продължава. По настояване на ЕС, тези дни Москва изпрати  до редица европейски посолства списък, съдържащ имената на 89 лица от 17 държави, за които достъпът до Русия е ограничен, защото са критикували нейната политика. Фактът, че списъкът е бил секретен и не съдържа само имената на хора, критикували руската политика спрямо Украйна, първоначално породи съмнения, че става въпрос за ответна реакция на европейските санкции срещу руски политици и бизнесмени с отношение към кризата в Украйна.

Високопоставен източник от руското външно министерство  обаче бързо ги разсея, като заяви, че „черният списък“, както той бе наречен в страните от ЕС, е отговор „изключително“ на европейските санкции срещу Русия. Както можеше да се очаква, макар и скромно, в списъка присъства и България. В него фигурира бившият й посланик в Москва Илиан Василев (2000 – 2006), но не в качеството на такъв, а като ръководител на консултантска компания. Според Василев, той е в списъка заради разминавания с позициите на Москва по важни проекти, свързани с доставките на газ и ядрената енергетика.

В интерес на истината, включването на Илиан Василев в списъка е трудно да се възприеме като ответна санкция спрямо България. Заради европейските санкции спрямо Русия миналата година България не допусна на територията си не друг, а председателя на Руската дума Сергей Наришкин, макар да ставаше дума за официално договорено посещение. Тогавашният български колега на Наришкин – председателят на Народното събрание Михаил Миков, изрази несъгласие с възпрепятстването на визитата, но външното министерство оправда решението си с позоваване на ограничителните санкции на ЕС. Сега министерството заявява, че съвместно с останалите партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, подразбира се и за случая на Илиан Василев. А може би и не само за него, защото както е известно ограничителните списъци обикновено не са окончателни и търпят развитие. Европейският, например, беше разширен от ЕС през февруари т.г. Българите с наложени от Москва ограничения за прием в Русия може да се окажат и повече. Руската страна препоръчва гражданите на страни, които въведоха аналогични ограничения против Русия, да се обръщат преди пътуване до консулските й представителства, за да уточнят дали не са обект на забрана, а българите, критикували и критикуващи Русия далеч не се свеждат до един, включително и на по-високо равнище от това на Василев.

Преди време на европейските ограничения за достъп на руски граждани Москва отговори с икономически санкции. От ограниченията на вноса в Русия на хранителни стоки от Запада пострада и България. Сега е интересно да видим, ще отговори ли ЕС с икономически санкции на политическите ограничения, възприети от Москва. Някои наблюдатели вече не изключват ограничения на вноса на руски петрол. Каквото и да стане, вече е ясно, че времето на привилегированите отношения на България с Русия отмина и в размяната на санкции София ще участва като член на транснационалните общности, спорещи с Москва.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълтият код за опасни горещини остава в сила за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места в Източна България и планините ще превали. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°...

публикувано на 09.07.24 в 19:25

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11