Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Цар Самуил в София ще бъде открит на 8 юни

Снимка: БГНЕС

На 8 юни пред църквата "Св.София" в столицата ще бъде открит паметникът на знаменития български владетел Цар Самуил. Това ще бъде първият паметник на български цар в София. Днес готовият вече монумент беше представен пред журналисти в ателието на скулптура Александър Хайтов

Паметникът на българския владетел, управлявал от 997 до 1014 година, ще се издига в градинката до базиликата "Света София". Царят е изправен, държащ меч в лявата ръка и жезъл с кръста в дясната. Инициативата в столицата да има паметник на цар Самуил е на д-р Милен Врабевски. Чрез фондацията му "Българска памет" през 2014 година беше обявен конкурс за визията на монумента. В него участваха 21 проекта. Миналото лято жури избра да реализира предложението на скулптура Александър Хайтов и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова. Финансирането е осигурено изцяло от фондация "Българска памет". 
За елементите на самия монумент скулптурът Александър Хайтов каза:
Горе от короната като почнем, тя е документална корона, византийска, която в Будапеща се съхранява. Скиптърът, който държи е патриаршеският скиптър, който той е носел освен като владетел, но и като духовен глава на държавата. Има го по монети, той е документален, исторически е достоверен, а долу това са преработени с оковите, които са на плащеницата в гроба, където са му я намерили. Мечът е възстановка на стар меч, тоест това е нещо ново, той е взет буквално от литературата, историческата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!