Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членството в Шенген – все така желано, но под въпрос

Снимка: архив
Темата за приемането на България в Шенген занимава общественото мнение в страната най-редовно. Това бе потвърдено и през изтеклата седмица. Външният министър на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС на 1 юли, увери вицепремиера Меглена Кунева, че страната му подкрепя каузата на България да влезе в пространството за свободно движение на хора. Подобни уверения досега София е получавала и от предишни председателства. Разговорите с Аселборн дадоха обаче на Меглена Кунева основание да допусне, че приемането може най-после да настъпи до края на тази година. Сигнали за подкрепа на усилията за Шенген в последно време правителството бе получавало, при различни поводи и на различни нива, също от Франция и Германия. Понякога обаче уверенията за подкрепа от страни партньори звучат като протоколна любезност. Самият вицепремиер Кунева коментира, че към страната ни непрекъснато се добавят нови изисквания за присъединяването към Шенген, а в този смисъл приемането се превръща едва ли не в „движеща се мишена". И наистина, същата седмица, в която София получаваше уверения за подкрепа от предстоящото председателство на ЕС, първият заметник-председател на ЕК Франс Тимерманс предупреди, че в следващия доклад на комисията за България няма да има "замазване" за напредъка в правосъдието и вътрешния ред и че оценките му ще бъдат честни, дори и това да направи четенето му неприятно. Досега ЕК подкрепяше приемането на България в Шенген с аргументи, че страната е изпълнила техническите критериите за това. Последното изявление на Тимерманс обаче, при това с намек за проблеми в сферите на правосъдието и вътрешния ред, говори за някаква промяна. При това не само в краткосрочен план, защото Тимерманс многозначително предупреди, че и бъдещите доклади ще бъдат такива, каквито са, независимо дали са неудобни за правителствата на България и Румъния. Последното развитие на нещата около Шенген накараха някои наблюдатели да смятат, че въпреки твърденията на правителството, че България ще влезе в Шенген до края на годината, вероятно приемането пак ще се отложи. Промяна сигурно е настъпила и в разбиранията на правителството. Досега то твърдеше, че изпълнението на техническите критерии е достатъчно за приемане в Шенген и напредъкът по мониторинговия механизъм на ЕК за правосъдието и вътрешните работи не трябва да е обвързан с приема. Сега правителството вече смята, че "важната задача е да има резултати в областта на съдебната реформа и от борбата с корупцията”. Приемането в Шенген май не само е станало „движеща се мишена”, както се изразява вицепремиерът Кунева, но е и за добро.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25