Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада организират митинг в Карлово в подкрепа на напусналия я командир

Снимка: БГНЕС

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово - бригаден генерал Димитър Шивиков, e подал рапорт за напускане. Предстои му среща с министъра на отбраната Николай Ненчев, след която ще стане ясно дали ще бъде освободен. След като на 20-и април Софийската военноокръжна прокуратура повдигна на генерала обвинение за злоупотреба със служебно положение и му беше наложена мярка за неоклонение "парична гаранция" от 1000 лева, последва и отказ той да има достъп до класифицирана информация.

По закон, в следващите 3 години генерал Шивиков няма право да получи нов допуск до класифицирана информация. Според него, по този начин той не може да изпълнява служебните си задължения и аргументира подаването на рапорт за напускане с думите:

Искам да не навредя на колектива.

Повод за повдигнатото обвинение срещу командира стана анонимен сигнал, според който той е ремонтирал апартамента си в София с помощта на 4-ма военнослужещи. Тогава Шивиков заяви, че някой има интерес той да бъде злепоставен и компрометиран като обясни, че служителите, които са му помагали, са негови приятели и близки, а това е ставало в извънработно време. В разпространено днес отворено писмо до президента, премиера, министъра на отбраната и председателя на парламентарната комисия по отбрана, личният състав на бригадата за пореден път изразява подкрепа за командира си.  В него се настоява и за законодателни промени, така че достъп до класифицирана информация да се отнема след влязла в сила осъдителна присъда. Тази вечер след 18 часа военнослужещите от 61-ва бригада организират и митинг в центъра на Карлово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!