Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Димитър Шивиков: Оставането ми в армията е невъзможно

| обновено на 10.06.15 в 21:23
Димитър Шивиков
Снимка: БГНЕС

На митинг в Карлово пред стотици военнослужащи, техните семейства и много граждани, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков заяви, че твърдо подава оставка. Той каза, че е сгрешил и поиска прошка, но подчерта, че оставането му в армията е невъзможно, тъй като според закона, му е отнет достъпът до класифицирана информация.

Пред стотиците присъстващи генерал Шивиков отново подчерта, че се чувства оклеветен и компрометиран. Той беше категоричен, че решението му е окончателно, въпреки че на среща днес следобед е получил пълна подкрепа от министър на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Не може да се използват методите отпреди 60 години, да бъдеш дамгосан, без да се докаже вината за виновен, да ти се отнемат правата. Това е българската родна картинка. Поне аз ви обещавам, че от тук насетне аз ще се боря. Аз оставам лоялен към българската армия. Ще бъда безкомпромисен и непримирим към страхливците, към онези подлоги, които, за да постигнат своето кариерно развитие, са готови да минат през трупове. Жалко, каза бригаден генерал Димитър Шивиков.

Сред присъстващите имаше военнослужещи, които обявиха, че след случилото се също ще се оттеглят от армията. На митинга беше и кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който подчерта, че е готов веднага да предложи работа на Димитър Шивиков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!