Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ подкрепя предложение на БСП за борбата с т.нар. "изборен туризъм"

ДПС реагира остро на промените в Закона за гражданската регистрация

Снимка: БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ подкрепят предложение на БСП, което засяга борбата с т.нар. "изборен туризъм". Първото четене на промените в Закона за гражданската регистрация обаче предизвика остра реакция от страна на ДПС.

Обсъждаха се няколко законопроекта за борба с изборния туризъм, като ГЕРБ и БСП сближиха своите позиции за въвеждането на служебна дерегистрация на хора без постоянен адрес. Според Мая Манолова над 200 хиляди граждани са сменили за четири месеца настоящия си адрес, срещу 50 хиляди за същия период на миналата година. БСП настоя да се проведе и служебна проверка по места, а незаконно регистриралите се да получат санкции.

Приемането на промени в Закона за гражданската регистрация ще бъде знак към българските граждани, че и управляващи, и опозиция, и изпълнителната власт, Народното събрание са се обединили в усилието да направят изборите по-честни, каза Манолова.

От ГЕРБ са склонни да подкрепят идеята на БСП. Добромир Проданов заяви:

Сега е моментът да проличи ясно желанието на всички парламентарни сили да се преустановят тези целенасочени масови регистрации в отделни населени места.

ДПС се обявиха срещу промените, защото, според парламентарната им група те ще нарушат човешки права. Рамадан Аталай заяви, че няма как да се заличават граждани от служба ГРАО, които са се регистрирали по правилата на закона:

Ако ние направим забранителния списък, близо 1 милион граждани няма да имат право да гласуват.

Председателят на парламента Цецка Цачева отложи дебата и гласуването по закона за следващата седмица.

Репортажът на Даниел Инков, излъчен в предаването "Хоризонт за вас", можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!