Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов откри новата пречиствателна станция на Поморие

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов откри модернизираната пречиствателна станция на Поморие. Съоръжението е на стойност 32 милиона лева и е част от новия воден цикъл на града. 

Новата пречиствателна станция ще обслужва град Поморие, квартал "Сарафово" и летище Бургас.

Близо 2 милиона пътници минават през летище Бургас по веднъж, плюс Сарафово, целия туристически сезон, плюс Поморие. И всичко това отиваше до днеска в морето, от рибарското пристанище до тука, всяко едно нещо е в подкрепа на бизнеса, на туризма, заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията.

Реконструираната пречиствателна станция в Поморие е с капацитет за над 56 хиляди души, посочи кметът Иван Алексиев.

Дълбоководното заустване е 2800 метра. Освен традиционното органично пречистване, биологично стъпало, имаме пречистване на азот и фосфор. Гарантираме чист Бургаски залив, подчерта Алексиев.

Над 50 пречиствателни станции са направени до момента. До две години Черно море ще бъде изцяло защитено.

Имаме реализирани 50 проекта в района на Черноморското крайбрежие на обща стойност 713 милиона лева. Тази година всички големи населени места ще бъдат оборудвани с техниката, със съоръженията, които са необходими да пазим чисти водите на Черно море, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов откри сградата на централата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас и първото, завършено у нас с финансиране от ОП "Рибарство и аквакултури", пристанище в Сарафово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!