Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Еньовден с клуб “Хоро” при читалище “Орфееви гори”-Смолян

БНР Новини
Снимка: личен архив
На 24 юни се почита Св. Йоан Кръстител, който предсказва раждането на Спасителя – Иисус Христос. В народния календар този празник се нарича Еньовден и заема важно място наред с Коледния и Великденския цикъл, но има доста по-стари, езически корени.На Еньовден слънцето за последно “лудува”, а след това денят започва да намалява и казваме: „Св. Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима".


В полунощ срещу празника небето се отваря – стават чудеса. Сънищата са пророчески. Народът ни е вярвал, че слънцето въздейства на цветята и тревите, придава им целебна сила и омаен аромат, а водата придобива животворяща мощ. Затова на Еньовден при изгрев слънце се берат билки, с които се лекуват всички болести. Билките са 77 и “половина” – от толкова се приготвя и еньовденския венец, през който се преминава за здраве, или еньовската китка, по която на сутринта се гадае. “Половинката” е за една специална болест без име, която само отбрани лечители знаят. Точно преди изгревa цъфти и приказното цвете разковниче. То притежава силата да отваря всичко заключено и да лекува неизлечими болести. Докато с билките, набрани на Гергьовден, се церят животни, с еньовските се лекуват хора. С тях може да се гонят и зли духове. Прави се и бяла магия за любов и здраве. Чуйте как отбелязват Еньовден девойките от клуб “Хоро” при читалище “Орфееви гори” в Смолян.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам

Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..

публикувано на 15.06.24 в 06:55

Историята на древния и вечен Пловдив оживява в международен фестивал

Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..

публикувано на 14.06.24 в 10:45

Фестивал на лавандулата ни потапя в пасторалната красота на село Средно градище

Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е..

публикувано на 14.06.24 в 08:15