Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмедов: Липсват много документи в Главното мюфтийство

Снимка: БГНЕС

В Главното мюфтийство липсват много документи, особено за периода ноември 2010 - април 2011 година, когато Недим Генджев е оглавявал мюсюлманското изповедание, заяви пред Пловдивския апелативен съд секретарят на мюфтийството Ахмед Ахмедов. Той беше привлечен като свидетел по делото, по което 13-те имами и религиозни водачи обжалват присъди от Пазарджишкия окръжен съд.  

Ахмед Муса Ахмед е единственият с ефективна присъда от една година за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. 

Главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов уточни, че не се пазят данни за картата на Ахмед Муса Ахмед, която, според адвокатите му, му е давала правото да проповядва:
Тъй като за периода от 2000 година до настоящия момент не са открити каквито и да било трудово-правни отношения с мюсюлманското изповедание на това лице, аз заявявам, че няма легитимност този документ, който е представен.
До приключването на делото Главното мюфтийство няма да предприема каквито и да е действия спрямо подсъдимите, подчерта Ахмедов:
Ние, както сме заявили в началото, продължаваме да подпомагаме нашите братя, тъй като голяма част от тях са и към настоящия момент наши служители до доказване на противното. Крайно убедени сме, че нито един от нашите служители не би си позволил да проповядва какъвто и да бил радикализъм.
Относно данните по делото, че на сватба, на която е бил поканен, Ахмед Муса Ахмед е отправял призиви към насилие, днес съдът изслуша показанията на организатора на тържеството, който подчерта, че той единствено е пожелал щастлив живот на младоженците. Преди заседанието стана ясно, че магистратите не са допуснали искането на адвокатите ислямски теолог да изготви експертиза на иззетите при претърсванията материали, които са на български и на арабски език. 
Процесът продължава утре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!