Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната парламентарна комисия предлага по-нисък праг за свикване на референдум

Снимка: БГНЕС

За свикване на референдум да бъдат необходими 400 хиляди, вместо сегашните 500 хиляди подписа, реши на второ четене правната комисия в Народното събрание.

Според сега действащия Закон за референдумите парламентът може да сформира национален референдум, когато това е поискано от Инициативен комитет с подписите на не по-малко от 500 хиляди български граждани.

Депутатите приеха, че предложението, което е предмет на референдум, се счита за прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от 40% от гражданите с право на глас и с "да" са отговорили повече от половината от участвалите в референдума. Гражданите в чужбина също ще могат да участват в референдума.

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов приетите промени ще отговорят на обществените настроения. 

Почти двойно намаляваме прага по отношение на гражданската инициатива, осъществена чрез подписка и за критерий се взема конкретната гражданска активност за съответния избор. 

Възможно е в бъдеще референдумите да се провеждат самостоятелно, а не да се правят "две в едно" с дадени избори, уверен е Данаил Кирилов. Инициаторите на референдумите ще бъдат подпомогнати и от медийни пакети. 

Като тук идеята е да има равенство. Особено с хипотезата, когато има други избори, и забележете, че медийните пакети са за субекти, които не получават държавна субсидия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!