Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари са притеснени за бъдещето на болниците в Шуменско

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Лекарската колегия в Шумен е разтревожена за бъдещето на болниците в областта. Това обявиха управителите на лечебните заведения на среща, на която не присъства ръководството на най-голямото лечебно заведение в областта - многопрофилната болница в Шумен.

Ситуацията в болничните заведения е пред колапс, алармираха от Регионалната лекарска колегия в Шумен. Причината е новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност, въвеждането на лимити и намалените цени на клиничните пътеки. Това ще доведе до влошаване качеството на здравните услуги, ще страдат пациентите, заяви доктор Валентина Манолова, председател на Управителния съвет на Шуменската лекарска колегия.

Районна лекарска колегия - Шумен, Българският лекарски съюз не е против реформата. Ние сме съгласни за преговори и смислени обсъждания с наши експерти за остойностяване на клиничните пътеки и извеждане на определени клинични пътеки и процедури от болнична в доболнична помощ. Но това да бъде за следващия рамков договор, посочи Манолова.

Директорът на болницата в Нови пазар д-р Атанас Атанасов алармира, че лечебното заведение е в невъзможност да обслужва текущите си разходи. Трудовите възнаграждения за последните два месеца са изплатени на 60 процента. Доктор Атанасов прогнозира, че ако тази ситуация продължи, ще се наложи съкращаване на цели отделения или спиране работата на лечебното заведение. В затруднено положение е и болницата във Велики Преслав.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!