Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат промените в Закона за енергетиката

| обновено на 25.06.15 в 12:16
Снимка: БГНЕС

Депутатите дебатират по промените в Закона за енергетиката, с които ще се даде възможност на енергийния регулатор да отложи с един месец новата, по-висока цена на тока, планирана за 1 юли. 
Според вносителите на предложението, депутатите от ГЕРБ, ако се отложи с един месец срокът за вдигане цената на електроенергията, ще се финализира наредбата за облекчение до 85 процента за зелената компонента, ще се съкратят административните разходи в държавната енергетика с 10 процента, а Агенцията за държавна финансова инспекция ще приключи проверките в сектора за зелените мощности и ще се установи дали там не се дава свръхдържавна помощ. Депутатът Делян Добрев добави:
Считаме за целесъобразно да се даде възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи своето решение с един месец, за да се съобрази с тези нови обстоятелства, които ще доведат до различни изходни данни и съответно до различен краен резултат, прилагайки същия модел на регулатора.
От БСП определиха действието на управляващите като манипулация и мораториум за несвършена работа от изпълнителната власт. Красимир Янков каза:
Обявявате едно сериозно увеличение цената на електрическата енергия, виждате, че има реакция, и какво - в рамките на този месец, който днес българският парламент трябва да легитимира, ще успеете да намерите резерви и да намалите с някаква част това увеличение на цената? Несериозно е премиерът на Република България да се опитва да мине от другата страна, от страната на протестиращите, при условие, че отговорността е негова.
От ДПС ще подкрепят управляващите, заяви Фериха Ахмедова:
Ние ще ви подкрепим в това - не заради управленската ви немощ, а заради българския гражданин, на който не трябва да се вдига цената на тока по този начин.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че кабинетът не бездейства, а промените, които са инициирали, ще доведат до реални промени, защото дефицитите в системата на енергетиката са огромни:
Два милиарда и триста милиона от този дефицит са двата проекта АЕЦ "Белене" и Цанков камък. Това са инвестиционни разходи, които не са възстановени, и милиард и 400 милиона е тарифният дефицит, който до този момент никой не си беше позволил да заяви, че съществува в системата. Тези проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция ще бъдат много полезни, защото ще ни дадат яснота за фактическото състояние в сектора.
Мартин Димитров от Реформаторите добави, че до края на месеца очакват от енергийния министър конкретни резултати за намаляване не само на административните разходи:
Тук си плаче за реформи. Това е било целенасочено държано от колеги от ляво години и нарочно не е реформирано. Ние ви даваме този месец, госпожо министър, за да се захванете с тези въпроси и да има резултати. Енергетиката никога не е проверявана на място, по начина, по който АДФИ трябва да го направи.
От „Атака" поискаха да се удължи регулаторният период с повече от един месец.  
Дебатът в пленарна зала продължава.

В дневния ред на Народното събрание са още промените в Кодекса на труда и дебати по 9 законопроекта за промени в Наказателния кодекс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!