Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлмани от страната се събраха в Карлово в защита на "Куршум джамия"

| обновено на 30.06.15 в 18:48
Снимка: БГНЕС

Мюсюлмани от цяла Южна България се събраха на мирен протест пред "Куршум джамия" в Карлово, за да поискат тя да стане действащ храм, а не да бъде превърната в музей. Десетки жители на града освиркваха митинга, на който присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи. До напрежение не се стигна.

Пред повече от 200 мюсюлмани от Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Карлово главният секретар на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов прочете декларация, в която подчерта, че перманентното поругаване на храмове и опитите тяхното предназначение да бъде подменено, говори за антидемократичен управленски подход.

Изразяваме нашето уважение към общността в Карлово, но смятаме, че те трябва да ни разберат, за да можем и ние като граждани на тази страна, собственици на права, които са ни дадени от Конституцията, да защитим нашето право по съвсем мирен и непровокативен начин, подчерта Ахмедов, който беше категоричен, че не мюсюлманската общност търси етническо напрежение.

В Карлово групата мюсюлмани, предвождани от духовните си водачи по места, дойдоха, след като тази сутрин стана ясно, че Пловдивският административен съд е отменил забраната за протеста от вчера на кмета на Карлово Емил Кабаиванов.

Превратно се тълкуват фактите, каза Кабаиванов. Той посочи, че джамията е собственост на общината и тя има право да извършва археологическите проучвания:

"Куршум джамия", където се провеждат археологически проучвания, не е действащ храм, а историческа сграда и паметник на културата, който отдавна е изгубил духовното си предназначение, мотивира се Кабаиванов. Идват избори след четири месеца. Явно трябва да се стягат електорати, посочи още кметът на Карлово.

Самите хора, идвайки в шествие към "Куршум джамия", споделиха:

Искаме джамията да си остане като джамия. Както има църкви, хората ходят за молитви, така и турците да имат място за молитви. Много години тя не е била действащ храм. Да. През комунизма беше забранено, но сега живеем в 21-ви век и в края на краищата всеки има избор. В последните времена в България се случва, че има омраза срещу мюсюлманите. Ние не искаме да допуснем това нещо да продължава така.

От другата страна на площада пред джамията се събраха около стотина жители на Карлово, които заявиха: 

Мисля, че трябва да си остане паметник на културата и да няма такива разделения в града. ДПС се стреми така да настрои хората. Искам да кажа, че трябва да бъдем единни, без значение кой каква вяра изповядва, но все пак историята да се запази такава, каквато е била.

По време на митинга двете групи останаха разделени от полицейски кордон и до края на мирния протест въпреки скандиранията нямаше напрежение. След молитва, водена от главния мюфтия Мустафа Хаджи, с голям плакат, гласящ: "Спрете унищожаването на храмовете в европейска България", участниците в митинга напуснаха мястото под полицейска охрана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!